Capital.ba

Njemačka ne može stvoriti 5G mrežu bez “Huaweija”

19.01.2020. / 9:00

BERLIN – Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Sihofer sugerisao je da njegova zemlja ne može izgraditi mobilnu mrežu 5G bez pomoći kineskog tehnološkog diva Huaweija, najvećeg svjetskog proizvođača telekom opreme, barem za sada, intervenišući u pitanju koje je izazvalo napetosti između SAD i njihovih saveznika.

njemačka

Vašington vrši pritisak na saveznike da zabrane Hiaweiju rad na stvaranju 5G mreže. Amerikanci navode da kompanija predstavlja špijunsku prijetnju.

Njemačka je, ipak, odlučila da ne zabrani Huaweiju da konkuriše za ugovore o stvaranju 5G mreže, insistirajući umjesto toga da kompanije moraju ispunjavati stroge njemačke standarde, što bi na kraju, ipak, moglo rezultirati isključenjem iz tržišne utrke kineske firme.

Njemačke novine u subotu su navele riječi Sihofera, vodećeg njemačkog sigurnosnog zvaničnika, da je “protiv izbacivanja proizvoda s tržišta samo zbog toga što postoji mogućnost da bi se nešto moglo desiti”.

Sihofer je izjavio da Njemačka mora biti zaštićena od špijunaže i sabotaže, ali je procijenio da bi izbacivanje kineskog provajdera moglo odgoditi stvaranje nove mreže za pet do deset godina, javile su dnevne novine Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ne vjerujem da možemo uspostaviti 5G mrežu u Njemačkoj u kratkom roku bez učešća Huaweija“, izjavio je Sihofer za novine, prenosi Associated Press.

 

Fena

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!