Capital.ba

Vlada Republike Srpske u Andrićgrad uložila 10,5 miliona maraka

13.01.2020. / 12:24

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske nastavlja da poklanja novac iz budžeta Privrednom društvu Andrićgrad, koje je u većinskom vlasništvu režisera Emira Kusturice.

Ministarstvo trgovine i turizma RS je tako 2019. godine na račun Kusturičine firme uplatilo 350.000 konvertibilnih maraka, iako to nije bilo predviđeno budžetom, potvrdio je Žurnalu izvor iz Vlade RS.

Prema istom izvoru, Ministarstvo trgovine i turizma je od 2011. godine do kraja 2019. godine u Kusturičin „Andrićgrad“ uložilo 10,5 miliona KM. Na račun te firme sa konta Ministarstva trgovine i turizma je 2011. godine uplaćeno 1,5 miliona KM, sledeće godine uplaćena su dva miliona, kao i naredne 2013. godine.

Sljedeće, 2014. godine, iznos je bio nešto manji, Kusturičinoj firmi uplaćeno je 1,8 miliona maraka, a kako se smanjivala budžetska kasa smanjivao se i iznos za Andrićgrad. Na račun te firme je u 2016. godini uplaćeno 300.000 KM.

Prema podacima iz Ministarstva trgovine RS, koji su u posjedu Žurnala, 2017. godine na račun Andrićgrada je prebačen milion maraka, a poslednja tranša Kusturičnoj firmi od 350.000 KM isplaćena je prošle godine.

Kako je Žurnal ranije pisao, dokumenti iz Ministarstva trgovine i turizma svjedoče da su se isplate sredstava na račune Andrićgrada poklapale sa odlascima Milorada Dodika na sastanke sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Javna je tajna da je Kusturica bio jedan od glavnih kanala preko kojih je Dodik organizovao svoje sastanke sa ruskim predsjednikom, uglavnom pred održavanje izbora u BiH.

Dodik i Kusturica su godinama u odličnom odnosima i jedan drugom su činili razne usluge, a ceh za tu prijateljsku vezu decenijama dolazi na naplatu budžetu. Nakon što je postao član Predsjedništva BiH, Dodik je Kusturicu imenovao za jednog od svojih savjetnika. Kusturica je demantovao da će za tu funkciju dobijati platu, navodeći da će imati ulogu „dobrovoljnog savjetnika“.

Zanimljivo je da se Kusturicu ove godine niko nije vidio na na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluc, iako je ranijih godina govorio na svečanim akademijama. Pitanje je da li je Kusturica namjerno izbjegao dolazak u Banjaluku, jer je Dodik u međuvremenu potpisao Program reformi, kojim se trasira dalji put BiH ka NATO, čemu se otvoreno protivi zvanična Moskva?

Da li je Dodikova i Kusturičina „ruska veza“ pukla na Programu reformi saznaće se u narednom periodu i to vrlo jednostavno. Ako Dodik i dalje bude rado viđen gost u Moskvi, u tome će svoje prste nesumnjivo imati Kusturica.

Ako Dodikova putovanja u Rusiju i susreti s Putinom utihnu, biće jasno da je zvanična Moskva digla ruke od njega i da tu ni milionski grantovi za Andrićgrad ni savjetnička pozicija za Kusturicu ne mogu promijeniti ništa.

(zurnal.info)

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!