Capital.ba

Inspektori EU ispituju milionsku prevaru sa biodizelom iz Srpca

31.12.2019. / 10:34

BANJALUKA – Inspektori Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF) istražuju poslovanje rafinerije “Sistem Ecologica” iz Srpca zbog sumnji u malverzacije prilikom izvoza biodizela u Evopsku uniju (EU), a koje se mjere desetinama miliona evra, otkriva portal CAPITAL.

Sistem Ecologica

Istražioci su nedavno završili višednevnu posjetu Bosni i Hercegovini u sklopu koje su tri dana boravili u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Prema našim saznanjima postoji osnovana sumnja da je ovo preduzeće u proizvodnji biodizela koristilo sirovine uvezene iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a zatim to kao domaći proizvod izvozilo u EU i tako izbjeglo plaćanje milionskih dadžbina.

Naime, na biodizel proizveden iz domaćih resursa se ne plaća carina pri izvozu što nije slučaj kada je riječ o gorivu koji sadrži uvezene sirovine.

Prvi put je čak deset inspektora OLAF-a došlo u BiH da sprovede istragu. Sumnja se da je „Sistem Ecologica“ iz SAD uvozila prerađeno ulje iz američkog KFC-a i izvezlo ga u EU, odnosno samo ga „provozali“ kroz BiH, a sve kako bi izbjegli platiti dadžbine koje su obavezne kada je roba porijeklom iz SAD.

GALERIJA:

OLAF sumnja da je na ovaj način EU oštećena za više od 90 miliona evra, te da ta prevara nije bila moguća bez pomoći nekog u državnim institucijama zaduženim za kontrolu.

Prema našim informacijama UIO BiH je, tek nakon dolaska istražioca OLAF-a, podnijela informaciju o mogućoj prevari, ali samo za tri uvoza iz SAD u vrijednosti od oko 80 hiljada KM.

Nezvanično, u čitavoj aferi se ispituje i odgovornost šefa Carinske ispostave Banjaluka Gorana Marinkovića, kojeg njegov kum Zoran Tegeltija namjerava zaposliti kao savjetnika u Savjetu ministara BiH.

Nestvarno dobri rezultati sa dvadesetak zaposlenih

sistem ecologicaRafinerija “Sistem Ecologica” koja se nalazi u Sitnešima u opštini Srbac je otvorena pompezno 2008. godine i bio je prvi objekat takve vrste u zemlji. Osnivač je američka firma “Bestic” koja je u izgradnju postrojenja uložila 30 miliona dolara.

U posljednjih nekoliko godina bilježi nestvarno dobre poslovne rezultate i to sa samo dvadesetak zaposlenih radnika.

Njihov poslovni “preporod” krenuo je 2016. godine kada su prijavili prihode od 64,4 miliona maraka i dobit od 2,7 miliona KM sa 17 zaposlenih radnika.

Samo godinu ranije, dakle 2015. godine prihodi su iznosili 6,4 miliona KM uz poslovni gubitak od 910.797 maraka i kada je u fabrici radilo 12 ljudi.

To znači da je sa pet novih zaposlenih za samo godinu dana ovo preduzeće uvećalo svoje prihode za 60 miliona maraka ili procentualno 1.000 odsto.

Nakon toga dolazi i odlična poslovna 2017. godina sa prihodima od 97,8 miliona KM i dobiti od nepunih tri miliona maraka i za sada rekordna 2018. u kojoj je preduzeće sa 24 zaposlena prihodovalo 98,8 miliona maraka i dobit od 2,7 miliona KM.

To znači da su po prihodima prestigli Rafineriju nafte u Brodu koja je sa 970 zaposlenih u prošloj godini prihodovala 97 miliona KM.

Nenad Kokanović, suvlasnik fabrike odbio je da za CAPITAL razgovara na ovu temu.

Rast kompanije pratio i rast uvoza sirovina iz SAD-a

Interesantno je da je astronomskim rastom prihoda u srbačkoj rafineriji rastao i uvoz iz SAD-a masnoća i ulja životinjskog i biljnog porijekla koje se koriste kao sirovine za biodizel.

Tako je prema podacima koje prikuplja i obrađuje Spoljnotrgovinska komora BiH vrijednost uvoza 2015. godine u BiH iznosila 5,52 miliona maraka dok je u prošloj godini ostvaren uvoz od 50,3 miliona KM. To je 11 odsto od ukupnog uvoza robe u BiH iz SAD-a.

Sistem Ecologica

UIO krije razloge posjete OLAFA

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su nam samo potvrdili da su ih istražioci OLAF-a posjetili, ali su odbili otkriti razloge.

 “Njihov zahtjev je bio da se ne iznose nikakve informacije u vezi njihove posjete”, kazao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Upit smo proslijedili i kancelariji OLAF-a ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

CAPITAL: Dejan Tovilović

 

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Inspektori EU ispituju milionsku prevaru sa biodizelom iz Srpca

    1. Ranko

      Pa gdje naša čuvena policija za privredni kriminal
      Treba iz evrope doći olaf da kaze
      BEJTERI

    2. Miki

      Ko da prijavi i poduzme mjere kad mafija postavlja kadrove.

    3. hercegovac

      Hahaahhha za sve krivi amerikanci smio bi se kladiti da gazdinog gazde gazda živi u krugu 100km oko Srpca