Capital.ba

Čavić pritišće radnike: „Uzmite otpremnine, kasnije ćete biti tehnološki višak“

20.12.2019. / 16:30

BANJALUKA – Uprava „Elektrokrajine“ odlučila je da uz platne liste za ovaj mjesec radnicima pošalje i pismo u kojem im je poručila da je bolje da  dobrovoljno napuste preduzeće i uzmu otpremninu nego da kasnije budu tehnološki višak.  elektrokrajina

Uprava je pismo započela filozofski „Dešavaju se promjene. Značajne. Ne dešavaju se „tamo negdje“. Dešavaju se nama i sada“, a zatim je poručila da je otvaranje tržišta električne energije neizbježno.

„Po novom Zakonu o električnoj energiji „Elektrokrajina“ se od 2021. godine neće više baviti snabdjevanjem električnom energijom, a što će uticati na pad prihoda preduzeća“, ističe se u pismu.

Dodaje se da razdvajanje distribucije i snabdjevanja nalaže „velike promjene te je neophodno pristupiti reorganizaciji“.

„Napominjemo da se smanjenje prihoda već dešava, pošto smo već izgubili snabdjevanje kupaca na srednjem naponu, a od 1. januara 2020. godine i dodatnih 2.500 najvećih kupaca na niskom naponu“, navodi se u pismu.

Najavljuju da će u prvoj fazi reorganizacije, do kraja marta, broj zaposlenih biti smanjen za 15 odsto, kao i da će se proces nastaviti od početka 2021. godine.

S obzirom na dosadašnje poslovanje, zaduživanje i troškove plata koji prelaze 50 odsto prihoda, poslovanje preduzeća u sadašnjem obliku je neodrživo, priznaju u „Elektrokrajini“.

„Analizama broja zaposlenih, utvrđen je značajan višak, uključujući i zaposlene neodgovarajućih kvalifikacija. „Elektrokrajina“ će nakon reorganizacije imati 1.408 sistematizovanih radnih mjesta“, navedeno je u pismu.

Dodaju da će u procesu smanjena broja radnika biti „socijalno osjetljivi“, te da će stimulativne otpremnine biti značajno povoljnije od iznosa u slučaju utvrđivaja tehnološkog viška.

Poručuju da će onima koji se prijave za dobrovoljni odlazak u prvom talasu biti ponuđene stimulativne otpremnine, a da će oni koju budu višak, nakon nove sistematizacije, dobiti značajno niže otpremnine.

„Rokovi za dobrovoljno prijavljivanje u program zbrinjavanja zaposlenih, kao i Pravilnik o stimulativnim otpremninama će biti blagovremeno objavljeni na oglasnoj ploči“, zaključuje se u pismu koje potpisuje Uprava.

ERS će po svemu sudeći, bez dogovora sa Sindikatom, rapisati poziv i ponuditi otpremnine, a to je nedavno najavio i sam v. d. direktora „Elektrokrajine“ Dragan Čavić kada je rekao da će “Pravilnik biti napravljen i da nema više prostora za dalje odlaganje procesa reorganizacije”.

„Onaj ko ne iskoristi sada priliku i uzme otpremninu, kasnije biti tehnološki višak i dobiće šest prosječnih plata“, rekao je Čavić.

Izuzetak

Izuzetak će biti radnici u privremenom sektoru javnog snabdjevanja koje će u „Elektrokrajini“ raditi do potpunog uspostavljanja novog preduzeća za javno snabdjevanje. U to novo preduzeće „Elektrokrajina“ će moći da prebaci 32 radnika, te 21 na šalterima uslužnih cenatara. Zaposleni u snabdjevanju, koji ostanu neraspoređeni, imaće pravo na stimulativne otpremnine kao i radnici distribucije u prvom talasu.

Podsjećamo, u toku je proces reorganizacije ERS i u prvoj fazi treba da bude otpušteno oko 600 radnika, a iz ERS su za dobrovoljni odlazak najavili isplatu stimulativnih otpremnina.

Govorilo se o cifri od oko 50.000 KM, ali je ERS pod tim podrazumijevala bruto iznos, dok su radnici rekli da to treba da bude neto iznos otpremnine.

U Sindikatu ERS i dalje ostaju pri stavu da su otpremnine koje je Uprava ERS-a ponudila neprihvatljive.

Odbor sindikata ERS-a još jednom je pažljivo analizirao ponuđeni Pravilnik o stimulativnoj otpremnini, i ponovo se izjasnio da je za sindikat Pravilnik neprihvatljiv. Odbor insistira da Pravilnik mora biti jedinstven za čitav sistem ERS. Predlažemo upravama zavisnih preduzeća da što prije sjednu sa sindikatom i približe stavove, te da se dogovore za dalje korake, dok još sindikat kontroliše situaciju na terenu“, zadnji su usvojeni zaključci Sindikata.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Čavić pritišće radnike: „Uzmite otpremnine, kasnije ćete biti tehnološki višak“

    1. dulibar

      Cava spasijoc nas odkada je on doso mogu vam reci dase sve pomjerilo sa mrtvi tacaka

    2. Savo

      Zeljko Kovacevic je unistio Elektrokrajinu i nikad se od njega oporaviti nece. Cava sada spasava samo ono sto se spasiti ne moze. A Zeljko Kovacevic vec pravio festu, jer mu je obecano mjesto direktora Uprave za indirektno oporezivanje, umjesto da je vec odavno u Foci u zatvoru. Dokle vise, majku mu!!!

      • Nezahvalnice

        Vjerovatno te je on zaposlio pa ga sad pljujes.

      • Peki

        Cavicu, ova dva videa objasnjavaju kriminal koji se desio u Elektrokrajini sa Nitesom i Lanacom i onaj koji tek treba da se desi sa Prointerom.
        Iz Srbije dokaza o kriminalu Prointera i Nitesa.
        https://youtu.be/Wz5EF2pvp24
        https://youtu.be/LT2XfcqJISs
        Sve se odvijao kao u nasoj neupitnoj RS.