Capital.ba

Led u Arilju diže cijenu maline u Srpskoj

09.06.2022. / 10:45

BANJALUKA – Berba maline u Republici Srpskoj je počela, a iako proizvođači tvrde da su u malinjake ušli sa prošlogodišnjom cijenom od 6,80 KM po kilogramu, hladnjačari još kalkulišu i naglašavaju da će računica biti poznata tek kada posao u zasadima bude završen.

otkupna cijena

Foto: Agencije

Količinom plodova nisu zadovoljni ni proizvođači ni otkupljivači jer je godina, kako kažu, podbacila. Međutim, ono roda što imaju solidnog je kvaliteta, pa se i jedni i drugi nadaju da će se posao isplatiti. Osim toga, uzdaju se da će cijena rasti i zato što maline neće biti dovoljno ni u Srbiji jer je led uništio rod u ariljskom kraju.

Predsjednik Udruženja malinara Bratunca, Srebrenice i Milića “Vilamet” Ljubiša Alempić rekao je da je berba počela malo ranije nego inače.

“Kod mene je danas treći dan berbe. Zadovoljan sam za sada, pa vidjećemo šta će biti. Mnogi nisu zadovoljni. Koliko smo čuli za otkupnu cijenu, startuje se sa prošlogodišnjom, a to je 6,80 KM po kilogramu. Ispod ići neće. Čuli smo i da je u Srbiji u mačvanskom kraju oko 7,50 maraka početna, tako da očekujemo da ona samo raste do kraja berbe”, istakao je Alempić.

Dodao je da će računica biti poznata tek kada se berba završi, a dobrim dijelom će zavisiti i od one u Srbiji. I hladnjačari potvrđuju da bi cijenu trebalo da podigne i to što je prije sedam dana led uništio gotovo 90 odsto roda maline u Arilju.

Vlasnik jedne od najvećih hladnjača u Srpskoj “Agro dr” Petko Rankić rekao je da se još ništa precizno ne zna.

“Znamo da je akontativna cijena u Srbiji nekih 350 dinara, ali kod njih su dnevne cijene, a mi ćemo na kraju sezone sve sabrati i ponuditi najvišu cijenu za sve količine retroaktivno”, poručio je Rankić.

Naglasio je da je Arilje jedan od najvećih proizvođača u Srbiji, te da će sve što se tamo dešava i te kako uticati i na nas.

“Nije dobro što se to dogodilo i što su ariljski zasadi uništeni, ali će to definitivno dovesti do rasta otkupne cijene”,  naglasio je Rankić.

Prve količine u Podrinju preuzela je i hladnjača “Agros”, a vlasnik  Stamenko Katanić poručuje da će tržište formirati cijenu.

“Očekuje se pristojna cijena. I vremenske nepogode u Srbiji usloviće rast cijena”, rekao je Katanić i naglasio da će sve zavisiti i od količine i od kvaliteta voća.

Zahuktavanje

Stamenko Katanić je istakao da bi berba maline trebalo da zahukta za vikend.

“Ovo je start. Preuzeli smo rod iz dva ili tri domaćinstva, a već prve ozbiljnije količine očekujemo za vikend”,  poručio je Katanić. Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!