Capital.ba

“Porezi na robote” spasavaju ljudsku radnu snagu?

20.03.2017. / 13:25

LONDON, Evropski parlament i mnogi stučnjaci za rad traže da se uvede “porez na robote” – na taj način poslodavci bi izdvajali sredstva za prekvalifikaciju ljudske radne snage, koja ostaje bez posla.

Strahovi od ekonomskih posljedica automatizacije i robotizacije jačaju, pa pozivi na “porez na robote” postaju sve glasniji.

Benoa Hamon, kandidat francuskih socijalista na predstojećim predsjedničkim izborima, koga zovu “francuskim Bernijem Sendersom”, dodao je “porez na robote” svom predizbornom programu.

Iako prijedlozi variraju, svi polaze od iste pretpostavke – roboti i kompjuterski logoritmi postaju pametniji i zamjenjivaće sve više radnu snagu, a porez bi mogao da finansira prekvalifikaciju radnika i lični dohodak.

Naučnici, ipak, navode da se “robotska apokalipsa” neće dogoditi tako brzo, a ekonomski podaci pokazuju da se automatizacija još uvijek ne događa na masovnom nivou.

Prava prijetnja nije da će roboti postati “zli” i “sve nas pobiti”, kao što se boje neki kompjutreski stručnjaci, već da će njihova masovna upotreba toliko pojačati ekonomsku nejednakost da će život postati doslovno nemoguć za većinu čovječanstva.

“Porez na robote” može, ali i ne mora, biti dobro rješenje za izbjegavanje takvog scenarija. Ipak, predstavlja dobru početnu tačku za kritičnu raspravu o ozbiljnom problemu, navode naučni portali. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!