Capital.ba

U Sarajevu forum o tržištu električne energije za komercijalne potrošače u BiH

23.11.2016. / 12:15

strujaSARAJEVO, Forum “Tržište električne energije u Bosni i Hercegovini: Prilike i izazovi za komercijalne potrošače” održava se danas u Sarajevu u organizaciji Ureda britanskog ministarstva za međunarodnu trgovinu u BiH i grupacije Alfa Energy.

Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson izjavio je da je tržište električne energije u BiH liberalizovano 1. januara 2015., ali da je to postepen proces kao što je bio i u njegovoj zemlji ‘80-ih godina prošlog vijeka.

– Tu postoje značajne mogućnosti jer su troškovi električne energije među najvećim izdacima za mnoge kompanije i konkurencija u tom sektoru može poboljšati uslugu i smanjiti cijene – rekao je Ferguson.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović istakao je da je BiH u protekle dvije godine učinila određeni pomak kada je u pitanju regulatorni okvir za tržište električne energije, ali zaostaje u odnosu na susjedne zemlje.

Dodao je da je još potrebno usvojiti zakon o operatoru, prenosu i tržištu električne energije čime bi bili preuzeti svi evropski standardi iz te oblasti, a što je BiH obavezna učiniti do kraja marta 2017.

Direktor grupacije Alfa Energy Damir Ahmović naveo je da u BiH postoji veliki broj firmi kojima nije jasno šta je sve moguće po konceptu liberalnog tržišta električne energije, zbog čega je organizovan ovaj forum koji je isključivo informativnog karaktera.

Dio foruma predviđen je za zakonski okvir tržišta električne energije, dok će u drugom dijelu potrošačima biti predstavljeno kako se može kupiti električna energija na tržištu Bosne i Hercegovine. Fena

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!