Capital.ba

Najavljena saradnja i na projektima u Srbiji

02.02.2014. / 12:49

arabtecABU DABI, Kompanije “Arabtek” i “Abar propertiz” dogovorile posao u UAE vrijedan 6,1 milijardi dolara, a najavljuju saradnju i na projektima u Srbiji.
Građevinska kompanija “Arabtek holding” (Arabtec holding) potpisala je ugovor sa firmom “Abar propertiz” (Aabar properties), koji podrazumijeva izgradnju 37 zgrada u Dubaiju i Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prenosi agencija Blumberg. Kako se precizira, ugovor je vrijedan čak 6,1 milijardi dolara.
Ugovorom je predviđena izgradnja hotela i stambenih zgrada, saopštio je Arabtek.

Međutim, za našu javnost je vjerovatno interesantnija informacija da je direktor “Abar propertiza” Hadem al Kubisi najavio da će Arabtek biti angažovan i na projektima u Sjedinjenim Državama, Maroku i Srbiji, vrijednim 20 milijardi dolara.

Zasad, međutim, nema zvaničnih informacija o projektima koje kompanija “Abar propertiz” planira u našoj zemlji.

“Abar propertiz” je podružnica kompanije “Abar investments” iz Abu Dabija, ćerke firme energetskog giganta “International Petroleum Investment Company” (IPIC), koji je u stoprocentnom vlasništvu vlade Abu Dabija.

“Arabtek” je, s druge strane, nedavno najavio da će otvoriti regionalnu kancelariju u Beogradu, odakle bi proširio svoje poslovanje i na ostale zemlje Balkana.

Iako su se u javnosti ubrzo pojavile spekulacije da bi “Arabtek” mogao biti angažovan na realizaciji projekta “Beograd na vodi”, iza kojeg stoji kompanija “Igl hils” Muhameda Alabara, rukovodilac tog projekta Srđan Rupar demantovao je te informacije, navodeći da će objekte u Savskom amfiteatru graditi domaća građevinska preduzaća.

Kompanija “Arabtek”, inače, ima bogatu saradnju sa kompanijama Muhameda Alabara, poput izgradnje Burž Kalife, trenutno najviše zgrade na svijetu, iza koje stoji Alabarova kompanija “Emar propertiz” (Emaar properties).

Banka Amerike Meril Linč (Bank of America Merrill Lynch) nedavno je savjetovala investitore da ulažu u akcije “Arabtek holdinga”, ocjenjujući da će dionice te kompanije imati snažan rast. Vrijednost akcija “Arabteka” porasla je čak 60 odsto od početka godine.     B92, Bloomberg

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!