Capital.ba

Nestorov: Očekujemo poništaj prodaje Vršačkih vinograda

18.08.2013. / 10:54

vinogradiBEOGRAD, Komercijalni direktor privrednog društva “Vršački vinogradi” Dejan Nestorov izjavio je Tanjugu da očekuje da će prodaja te kompanije biti poništena, jer niti je kineska firma “Guan Nan” izvršila uplatu, niti je između nje i Ministarstva finansija i opštine Vršac potpisan ugovor.

“Vrijednost koja je dobijena za “Vrčačke vinograde” je nerealno niska. To što mi imamo dugove nema veze sa postignutom cijenom, jer se nije prodavao kapital već imovina i budući vlasnici ne preuzimaju nijedan dug”, rekao je Nestorov.

On je istakao da je javno nadmetanje održano kada mu nije vrijeme, odnosno u sezoni godišnjih odmora, i naglasio da su sva tri kruga licitacije održana za svega 20 minuta.

Prema njegovim riječima, radnici “Vršačkih vinograda” žele privatizaciju tog preduzeća, ali takvu da se ona obavi na najbolji mogući način i za državu i za zaposlene

“Mali akcionari su Ustavnom sudu Srbije podnijeli tužbu zbog ovakvog načina privatizacije, jer država prodaje 100 odsto imovine Vršačkih vinograda, a vlasnik je samo 72 odsto firme”, rekao ja Nestorov i dodao da u vezi sa prodajom niko nije konsultovao male akcionare.

Premijer Ivica Dačić naložio je Radnoj grupi Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije da provjeri prodaju imovine “Vršačkih vinograda”.

Dačić je Tanjugu rekao da je MUP-u proslijedio izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o “Vršačkim vinogradima”, u kojem se iznose ozbiljne primjedbe “koje zahtevaju hitnu proveru”.

Riječ je o Izvještaju Savjeta za borbu protiv korupcije, kojim se ukazuje na postupanje Agencije za privatizaciju, a kojim je oštećena država i to preduzeće, dodao je Dačić.

Licitacija “Vršačkih vinograda” obavljena je krajem jula, a kineski konzorcijum “Guan Nan” je firmu kupio za iznos od oko 5,3 miliona evra – u trećem krugu licitacije, kad je firma prodata za 30 odsto tržišne vrijednosti.

“U izvještaju se kaže da ponašanje Agencije za privatizaciju u ovom predmetu jasno upućuje na neblagovremenu kontrolu ugovora, neblagovremeno preduzimanje zakonom određenih radnji u slučaju neizvršenja ugovornih obaveza od strane kupca, odugovlačenje raskida ugovora, što sve ide na štetu subjekta privatizacije i upućuje na sumnju u mogućnost postojanja sistemske kroupcije”, precizirao je Dačić.

Predsjednik vlade je naveo da “Savjet smatra da Agencija za privatizaciju nastavlja sa postupanjem kao i do sada – unaprijed odredi kupca, dogovori se o cijeni, postupak prilagodi tom kupcu, odnosno sprovede tako da samo odabrani kupac može da pripremi dokumentaciju u rokovima i na način koji Agencija odredi, a onda tvrdi da je sve rađeno po zakonu i da je uspješno izvršila prodaju, jer je u tom momentu ostvarila tržišnu cijenu”.

Premijer smatra da ovako ozbiljne primedbe zahtjevaju hitnu provjeru i reakciju na tvrdnje Savjeta za borbu protiv korupcije.

Prethodna privatizacija “Vršačkih vinograda” iz 2006. godine raskinuta je tri godine kasnije.

Vršačka firma ima 250 zaposlenih, raspolaže sa oko 1.200 hektara zasada vinograda u rodu, 614 hektara ima sopstvene zemlje, i dvostruko više državne, u dugogodišnjem zakupu. Prerađivačko-smještajni kapaciteti (podrumi) iznose 34,2 miliona litara. (Tanjug)

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!