Capital.ba

Odluke za smanjenje troškova u UIO BIH

20.01.2013. / 12:17

uio bihBANJALUKA, Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH na početku 2013. godine donio je nekoliko odluka koje imaju za cilj smanjenje troškova u ovoj instituciji, saopšteno je iz UIO BiH.

Početkom godine stupio je na snagu Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu korištenja službenih vozila kojim se znatno smanjio broj službenika UIO koji imaju pravo koristiti službeno vozilo. Dok su ranije čak 52 rukovodeća službenika u UIO imali odluke o korištenju službenog vozila 24 h dnevno, novim Pravilnikom taj broj je sveden na 28 rukovodećih službenika gdje zaista postoji opravdana potreba korištena službenog vozila.

Tako su bez prava da službena vozila koriste 24 h dnevno ostali šefovi carinskih ispostava širom BiH i šefovi grupa po regionalnim centrima UIO. Novim izmjenama Pravilnika je definisano da za vrijeme odsustvovanja sa posla po bilo kom osnovu, svi zaposleni koji duže službeno vozilo su obavezni isto parkirati na parking prostoru Centralne kancelarije ili regionalnog centra UIO, zavisno od toga gdje su raspoređeni za rad.

Pored pomenutog Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o načinu korištenja službenih vozila, direktor UIO donio je novu Odluku o korištenju službenih mobilnih i fiksnih telefona.

Starom odlukom iz 2006. godine nije bilo definisano ograničenje troškova za direktora UIO, koji je mogao trošiti „shodno potrebama“. Novom Odlukom direktoru UIO ograničava se potrošnja za službeni mobilni telefon na maksimalno 300 KM. Dok su pomoćnici direktora ranije mogli potrošiti 250 KM na službeni mobilni telefon, novom Odlukom ograničeni su na maksimalnu potrošnju u iznosu od 150 KM, isto koliko i šef Kabineta direktora.

Visina dopuštenih troškova službenih mobilnih telefona smanjena je i načelnicima odjeljenja i šefovima odsjeka u UIO na 70 KM. Potrošnja preko ograničenja definisanih u novoj Odluci biće regulisana obustavama na platu svakog službenika. Dok je ranije u UIO službeni mobilni telefon koristilo nešto više od 200 službenika, novom Odlukom taj broj je prepolovljen. Nova odluka o korštenu službenih telefona predvidjela je i smanjenje potrošnje fiksnih telefonskih linija u UIO.

Pomenutim izmjenama internih akata u UIO u toku 2013. godine očekuju se značajne uštede na potrošnji goriva i troškovima telefonskih usluga.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!