Capital.ba

„Nokija“ tužila „Epl“ zbog „Ajfona“

22.10.2009. / 18:20

iphoneHELSINKI, Najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona „Nokija“ saopštio je danas da je podnio tužbu protiv američkog konkurenta „Epl“ zbog kršenja patenta tehnologije za mobilne telefone u proizvodnji aparata „ajfon“.

„Nokija“ je saopštila da nije dobila nadoknadu za korištenje svoje tehnologije i optužila „Epl“ za pokušaj besplatne upotrebe „Nokijine“ inovacije, prenosi Bi-Bi-Si.

Među navodno prekršenim patentima su prenos podataka bežičnim putem, kodiranje glasom, bezbjednost i enkripcija.

Vrijednost akcija „Epla“ opala je poslije objave vijesti o tužbi.

Finska „Nokija“ navodi da ima sporazume sa oko 40 kompanija, uključujući većinu proizvođača mobilnih telefona, što im omogućava da koriste njenu tehnologiju, ali da „Epl“ nije potpisao takav sporazum.

„Osnovni princip u mobilnoj industriji je da kompanije koje doprinose razvoju tehnologije i uspostavljaju standarde time stvaraju intelektualnu imovinu, za šta drugi treba da plate nadoknadu. Očekuje se da Epl poštuje taj princip“, izjavio je Ilka Rahnasto iz „Nokijinog“ pravnog odjeljenja.

On je dodao da je „Nokija“ u posljednje dvije decenije uložila oko 40 milijardi evra u istraživanja i razvoj.

Tužba je podnesena u američkom federalnom sudu u Delaveru.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!