Capital.ba

“Prijedorputevi” kupili “Kozaraputeve” od NEXE grupe

03.03.2008. / 19:26

BANJALUKA, Građevinska kompanija Prijedorputevi ad Prijedor postali su danas većinski vlasnik banjalučke firme Kozaraputevi. Za blizu 81,66 odsto akcija platili su 13,1 milion KM.
Od Našicementa, članice hrvatske NEXE grupe, otkupili su 58 odsto akcija za 6,9 miliona. Drugom većinskom akcionaru Željku Stojanoviću za 23,66 odsto akcija platili su 1,9 miliona maraka.  Prvi blok posao na Banjalučkoj berzi obavljen je prošle sedmice, a drugi danas u vrijednosti 6 976 523 KM.
Prije preuzimanja Prijedorputevi su, kako saznaje CAPITAL.ba, morali izmiriti dug od 4,3 miliona KM Kozaraputeva prema Našicecementu.

Cilj preuzimanja je ulazak na mnogo veće tržište banjalučke regije, te bolja startna pozicija za velike investicione poslove koji predstoje u RS.

Direktor Prijedorputeva, odnosno budući direktor Kozaraputeva, Ranko Simić kaže da je cilj biti spremniji za početak realizacije strateških projekata koji su najavljeni od strane Vlade, poput izgradnje auto-puteva i banjalučke zaobilaznice.
Novi vlasnici najavljuju nove investicije I povećanje sadašnjeg broja radnika u Kozaraputevima.
Prijedorputevi jedna su od, sada ukupno osam preduzeća-članica, Fortis grupe. Specijalizovani u oblasti niskogradnje grupacija zapošljava više od 420 radnika. Predsjednik Uprave Fortis Grupe Dragan Čorokalo rekao je za CAPITAL.ba da je sve počelo kupovinom Prijedorputeva.

Ubrzo su preuzeli još pet propalih državnih firmi, koje danas uspješno posluju. Osnovali su kompaniju u Crnoj Gori, a pregovaraju sa određenim firmama o ulasku na tržište Hrvatske i Srbije. Žele postati jedan od glavnih igrača u oblasti građevinarstva, posebno niskogradnje u kojoj imaju najviše iskustva.

Izašli, uz dobar profit

NEXE, uspjеšni prozvođač građevinskog materijala, nije postigao mnogo u Kozaraputevima čijih je 51 odsto akcija, prije dvije godine kupio za 2,6 miliona evra. Naprimjer, Kozaraputevi su prošle godine sa 180 radnika imali promet od samo pet miliona KM, dok su Prijedorputevi sa svojih 219 radnika ostvarili promet od 33 miliona maraka. “Nisu imali iskustva. Uvidjeli su da niskogradnja nije isto što i njihova osnovna djelatnost proizvodnja građevinskih proizvoda”, kaže Simić.
Kao većionski vlasnik Prijedorputevi će narednih dana ispuniti svoju zakonsku obavezu i objaviti ponudu za preuzimanje akcija od malih akcionara po cijeni od 1,84 KM.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!