ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Zemljotres “trese” i autoindustriju

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

TOKIO/BERLIN, Situacija u Japanu poslije razornog zemljotresa nepovoljno djeluje na njemačku automobilsku industriju, koja je jedan od stubova privrednog rasta.

Više njemačkih fabrika automobila, za koje se djelovi prave u Japanu, već se obratilo Saveznoj agenciji za rad jer žele da pređu na proizvodnju sa skraćenim radnim vremenom.
Ova savezna institucija, koja u slučaju prelaska firmi na skraćeno radno vrijeme iz objektivnih razloga nadoknađuje radnicima dio plate do punog primanja, očekuje da će u narednih nekoliko sedmica prva preduzeća podnijeti zahtjev za ovakvu promjenu.

Nervoza među proizvođačima automobila raste. U Opelu je proteklih dana već otkazano više smjena, dok je u Folksvagenu formirana posebna radna grupa koja prati isporuke dijelova iz Japana i nastoji da nađe zamjenu za japanske proizvođače.

U Njemačkoj automobilskoj industriji zaposleno je neposredno 773.000 ljudi, daljih 330.000 radi u firmama za proizvodnju auto-dijelova i oko 450.000 u trgovini vozilima.

Istovremeno, japanski proizvođači automobilskih dijelova, suočeni sa prekidom isporuka poslije zemljotresa 11. marta, mogli bi da prebace fabrike za izradu komponenti u Kinu.

Izvršni direktor Nisana Karlos Gon kaže da je oko 40 snabdjevača auto-dijelovima u Japanu suočeno sa teškoćama i blokirano poslije zemljotresa, što otežava napore ponovnog pokretanja proizvodnje.

Denso korporacija, Hitači i drugi proizvođači dijelova za automobile suspendovali su veći dio proizvodnje poslije katastrofe.  Beta, Tanjug

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+