ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Zbog “Merkatorove” ucjene banke obustavile kreditiranja domaćih firmi

Objavljeno u PRIVREDA

 – Zbog obustave aranžmana “Vitaminka” bi uskoro mogla da prestane da isporučuje robu
– BiH nije zaštitila svoje privrednike. Ostaje im da “navijaju da “Konzum” opstane” kako bi naplatili dugovanja
– Iduće sedmice u Banjaluci novi sastanak dobavljača iz RS i uprave “Konzuma”

BANJALUKA – Ucjena slovenačkog “Merkatora” da dobavljači iz BiH moraju robom da napune markete, kako bi oni poslovanje preuzeli od “Konzuma”, odražava se na proizvodnju u RS, jer su banke obustavile kreditiranja projekata domaćih firmi čekajući razrješenje situacije, saznaje poslovni portal CAPITAL.

U ovakve probleme zapala je i banjalučka “Vitaminka”, koja od  kompletnog koncerna “Agrokor” potražuje oko 700.000 KM. Ova fabrika za preradu voća i povrća zato bi uskoro mogla da obustavi isporuku robe. To će, kažu, značajno smanjiti proizvodnju, ali i prihode.

“Nama su sada najveći problem banke. Čekaju razrješenje situacije. Bez novca ne možemo završiti kampanju. U periodu kada “Vitaminka” najviše proizvodi, to iziskuje i dodatna trošenja novca za kupovinu ambalaže, voća, povrća, isplatu plata sezonskim radnikima, plaćanje energenata. Ako robu ne plate kupci, kako onda da “Vitaminka” plati svoje dobavljače”, kazao je za CAPITAL direktor Žarko Mikić.

Mikić smatra da “Merkatorova” poruka dobavljačima u BiH nije dobra, jer mali i srednji snabdjevači nisu u prilici da tek tako odustanu od posla. Za “Merkator” to svakako neće biti problem, jer će ugovore potpisati sa novim dobavljačima. Jasno je, naglašava, ko je na gubitku.

S obzirom na to da BiH kao država dosad nije bila u stanju da ih zaštiti, tvrdi, privrednicima u BiH ostaje samo da “navijaju da “Konzum” opstane”, kako bi naplatili dugovanja.

http://ba.vitaminka-kreis.com/wp-content/uploads/2015/10/vitaminka-31.jpg“Veliki dobavljači mogu da ucjenjuju i ne pristaju na ovakve odluke, a mala i srednja preduzeća će tako morati da finansiraju njih, ali i da trpe dugovanja “Konzuma”. Nemoguće je da to izdržimo. Razumijemo “Merkator”, ali su morali jednako da tretiraju sve”, ističe Mikić.

Dobavljači iz RS naredne sedmice ponovo će za pregovarački sto sa upravom “Konzuma”, koja im i dalje obećava da će servisirati milionska dugovanja prema njima.

“Obećali su da neće biti povećanja dugovanja prema nama. Dok god je to tako, nama je prihvatljivo. Isporučujemo robu, oni plaćaju. Ništa se nije promijenilo. S “Konzumovim” preživljavanjem i nama će ići dobro”, kaže za CAPITAL Saša Trivić, direktor “Krajina klasa”.

Inače, “Merkator” je već počeo da uvodi svoje oznake u “Konzumove” markete u Federaciji BiH. Zvanično bi poslovanje na cijeloj BiH trebalo da preuzme 1. septembra.

Koncern “Agrokor” dobavljačima iz BiH duguje 112 miliona KM.

Dobavljači iz BiH: Hoćemo garancije

Na sastanku pregovaračkog tima dobavljača “Konzuma”, koji je formiralo Udruženje poslodavaca FBiH, i  predstavnika “Konzuma” i “Merkatora” juče je podržan povratak “Merkatora” na tržište BiH, a podršku je dobila i ideja o dokapitalizaciji “Konzuma”, uz izmirivanje dugovanja prema dobavljačima u BiH.

“”Konzum” i “Merkator” moraju pronaći pravi način garantovanja da će dobavljači biti isplaćeni za robu koju će “Merkator” otkupiti od “Konzuma”. Preostala dugovanja koja prelaze dogovorene rokove plaćanja bila bi isplaćena u 48 rata sa zateznom kamatom. Od “Merkatora” i “Konzuma” se, takođe, traži da pronađu način kako da se osiguraju garancije da će sva dugovanja prema dobavljačima u BiH biti podmirivana u dogovorenim rokovima”, saopštio je pregovarački tim.

Agrokor: Dobavljači da se izjasne o finansiranju koncerna

Hrvatski “Agrokor” pozvao je prekjuče svoje dobavljače da se izjasne žele li da finansiraju koncern uz isporuku robe, odnosno da pruže usluge u vrijednosti do 50 miliona evra.

“Agrokor” je 8. juna sklopio ugovor o kreditu, kojim je predviđena i tranša u iznosu od najviše 100 miliona evra, u kojoj kao kreditori mogu učestvovati dobavljači “Agrokora” i njegovih povezanih društava uz istovremenu isporuku robe ili pružanje usluga.

Od toga će 50 odsto biti izdvojeno za refinansiranje starog duga, a 50 odsto za potrebe tekućeg poslovanja.

Službeni poziv dobavljačima za učešće u ovoj tranši kredita objavljen je juče na veb-stranici “Agrokora”, a dobavljači koji ispunjavaju uslove mogu najkasnije do 25. avgusta u dati izjavu o namjeri učešća.

CAPITAL: Žana Gauk

Ključne riječi:  , , , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+