ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Zbog čega je zlato izgubilo sjaj?

Objavljeno u ANALIZE

Slika- zlatoVAŠINGTON, Cijena zlata i dalje pada. Prošle sedmice pala je za dodatnih 5%, te je danas moguće kupiti/prodati zlato putem Admiral Marketsa po 1.240$ po unci što je čak 35% manje od rekordne cijene od 1920$ po unci koja je dosegnuta 2011. godine, poručuje za CAPITAL analitičar kompanije za on line trgovinu Josip Kokanović.

Šta je uzrok velikog pada cijene zlata? Zlato je investicijska klasa koja služi za zaštitu od inflacije te kao sigurno utočište u nesigurnim vremenima, a u finansijskoj krizi koja je počela prije pet godina došlo je i do nesigurnosti i do opasnosti od inflacije jer su centralne banke spustile kamatne stope praktički na nulu i uz to još štampale ogromne količine dodatnog novca.

Usred krize kada su propadale firme, banke, bankrotirale države, milioni ljudi ostajali bez posla, učesnici na finansijskim tržištima ali i mnogi pojedinci bili su uvjereni da dolazi do potpunog privrednog sloma te su smatrali da će u takvom razvoju događaja novac postati bezvrijedan pa su htjeli kapital sačuvati u zlatu koje je u vrijeme kriza uvijek bilo traženo i pouzdano.

Centralne banke su krizu odlučile riješiti ubrizgavanjem ogromnih količina novca, a to u pravilu dovodi do inflacije, tj. smanjivanja vrijednosti novca. To je bio dodatni razlog za kupiti zlato, jer je količina dostupnog zlata poprilično stabilna.

Zbog navedenih faktora cijena zlata je od početka 2008. do 2011. godine porasla sa 650$ na 1.920$ po unci, što je rast od skoro 200%! U to vrijeme je kriza u Americi splasnula, i svi su shvatili da ipak neće doći do potpunog sloma privrede pa više nije bilo potražnje za zlatom po tako visokim cijenama te je cijena počela padati. Prije nekoliko nedelja američka centralna banka je najavila da počinje smanjivati štampanje velikih količina novca koje ubrizgava u finansijska tržišta pa sada više nema niti jednog od dva najvažnija uzroka rasta cijene zlata, pa cijena pada.

Do kraja ove godine bi se cijena mogla kretati u rasponu od 1100-1300$ a šanse da cijena ponovno naglo poraste na nivo iznad 1500$ sve su manje.

Prošle sedmice američki dolar je nastavio jačati u odnosu na sve najtrgovanije valute a trenutni kurs EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,3040. Ove sedmice izlazi podatak o broju novootvorenih radnih mjesta u SAD-u koji će imati najveći uticaj na kretanja na tržištima ove sedmice.

Ako se ispostavi da je broj novih radnih mjesta u skladu sa očekivanjima dolar će vjerovatno nastaviti jačati u odnosu na ostale valute, a ako izađe podatak da je broj novih radnih mjesta nešto niži od očekivanja dolar bi mogao na kratko malo oslabiti te nakon toga nastaviti jačati jer je situacija u SAD-u osjetno bolja nego u Evrozoni i ostalim dijelovima svijeta.

Ako dođe do privremenog odbijanja kursa, dobra ulazna cijena za prodaju evra u odnosu na dolar bila bi u zoni 1,31-1,32.

Svakodnevne analize i vijesti koje utiču na promjenu kurseva pratiti možete na ovoj stranici a današnju tehničku analizu valutnog para GBP/USD pogledajte ovdje.

Josip Kokanović

mag. oec.

 

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+