ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Zastoj u provođenju Mape puta za poljoprivredne proizvode

Objavljeno u PRIVREDA

SARAJEVO, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević upozorio je danas da realizacija Mape puta sa ciljem stvaranja uslova za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla u EU ne teče zadovoljavajućom dinamikom i pozvao nadležne institucije da se što efikasnije uključe u provođenje ovog strateškog dokumenta za budućnost poljoprivrede u BiH.

Otvarajući u Sarajevu okrugli sto o Mapi puta sa ciljem stvaranja uslova za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla, Zirojević je podsjetio da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH blagovremeno pripremilo ovaj dokument, koji je Savjet ministara BiH usvojio 26. avgusta prošle godine, te da je u međuvremenu u više navrata upozoravalo i iniciralo nadležne subjekte na brže provođenje Mape.

”Na osnovu dostavljenih izvještaja, te koordinacije sa relevantnim institucijama nadležnim za realizaciju aktivnosti iz Mape puta, možemo konstatovati da je ključni problem nepostizanje dogovora između Agencije za bezbjednost hrane BiH i Kancelarije za veterinarstvo u utvrđivanju jasnih nadležnosti u domenu problematike animalnog porijekla, kao i nedonošenje potrebne legislative”, precizirao je Zirojević.

Prema njegovim riječima, osnovni problem u realizaciji Mape puta predstavlja činjenica da još nisu usklađene uloge i nadležnosti institucija u mreži hrane, a nije jasno definisana ni uloga i mjerodavnost inspekcija u postupku kontrole “od njive do trpeze”, kao ni problematika preklapanja nadležnosti inspekcijskih tijela.

”Agencija za promociju izvoza još nije potpuno osposobljena da pruži punu informaciju izvoznicima iz segmenta zahtjeva uslova za izvoz hrane na pojedina tržišta, a u entitetima nisu pripremljeni prijedlozi podzakonskih akata gdje su nosioci aktivnosti entitetski inspektorati i Kancelarija za veterinarstvo, u koordinaciji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvom civilnih poslova BiH te entitetskim ministarstvima zdravlja, poljoprivrede i trgovine”, naveo je Zirojević.

On je dodao da je s ciljem izvoza proizvoda biljnog i životinjskog porijekla u zemlje EU, pored osposobljenog osoblja i dobijenih certifikata, potrebno da privredni subjekti ispunjavaju i druge uslove potrebne za izvoz u smislu opremljenosti opremom, prostorom, uzorkovanjem, izradom vodiča, i slično.

”Potpunom implementacijom predmetne Mape puta, te uspostavljanjem efikasnog sistema između institucija u mreži hrane, stvorićemo uslove za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla u zemlje EU”, zaključio je Zirojević.

Britanski ambasador u BiH Najdžel Kejsi i rezidentni predstavnik UNDP-ija Juri Afanasijev, u ime institucija na čijem se čelu nalaze, a koje su partneri ovog za BiH strateškog projekta, upozorili su sve nadležne institucije u BiH da ne smiju dozvoliti da BiH, odnosno njena privreda, izvozno orijentisani proizvođači i građani, pretrpe ogromne štete zbog ulaska Hrvatske u EU.

Predstavnik delegacije EU u BiH Jurgus Vilcinskas naglasio je nužnost ispunjavanja evropskih standarda, ističući da BiH svoje obaveze iz Mape puta mora ispuniti u roku od 58 sedmica.

”BiH ima dobar primjer kako je realizovala Mapu puta za bezvizni režim, pa Evropska komisija sad od svih nadležnih istitucija traži da isto postupi i u implementaciji Mape puta sa ciljem stvaranja uslova za izvoz proizvoda životinjskog i biljnog porijekla”, rekao je Vilcinskas.

On je podvukao da su standardi za bezbjednost hrane obavezujući za sve države EU, jer je riječ o zaštiti zdravlja građana i precizirao da evropska legislativa sadrži oko 1.000 propisa u ovom sektoru.

S tim u vezi, Vilcinskaks je pozvao BiH da hitno uspostavi ”lanac komande” u pogledu službene kontrole proizvodnje hrane i ispunjavanja fito-sanitarnih propisa.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović ocijenio je da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dobro odradilo svoj dio posla, ali da je nedopustivo da institucije, zadužene za provođenje Mape puta, sporo i neefikasno obavljaju svoje zadatke.

”BiH u Hrvatsku izvozi 50 miliona litara mlijeka, pa se pitam šta ćemo sa tim mlijekom kada nakon ulaska Hrvatske u EU bude zabranjen uvoz tog osnovnog poljoprivrednog proizvoda”, naveo je Lijanović.

Okrugli sto sa radom nastavlja sutra, u formatu radionice o temi “Izvoz robe životinjskog porijekla u EU i iskustva u razvoju sistema bezbjednosti hrane u regionu”, na kojoj bi učesnici trebalo da fokusiraju svoj rad na konkretnim tehničkim rješenjima za provođenja Mape puta.

Hrvatska je uspješno završila pregovore o članstvu sa EU i treba da postane 28. punopravni član 1. jula 2013 godine, čime će za proizvode iz BiH važiti regulative o bezbjednosti hrane EU.

Čak i izvjesno vrijeme prije ulaska Hrvatske u EU, na tržištu ove susjedne zemlje primjenjivaće se standardi koji vladaju u zemljama EU.

Osim toga, izvoz proizvoda životinjskog porijekla iz BiH u Hrvatsku će se najvjerovatnije zaustaviti krajem 2012. godine, da bi se potrošile zalihe na hrvatskom tržištu i da do ulaska u EU ovo tržište sadrži samo proizvode koji ispunjavaju EU standarde.  Srna

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+