ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Zaradio u Švajcarskoj, investira u zavičaj

Objavljeno u Uspjesni bez politike

BANJALUKA – Radislav Đokić iz Lopara više od 20 godina živi i radi u Švajcarskoj, a prije četiri godine odlučio je da novac i znanje stečeno dugogodišnim radom vani uloži u rodni kraj gdje je osnovao firmu „Đokić metal“.

Vlasnik firme Radoslav Đokić koji od 1997. godine živi u Švajcarskoj odlučio je da tamo pokrene biznis, a nedugo zatim da osnuje firmu i u rodnom kraju.

Firma „Đokić metal“ osnovana je u Mačkovcu, u Loparama, a bavi se proizvodnjom čeličnih i ograda od inoksa, čeličnih konstrukcija za hale, čeličnih i protivpožarnih vrata, a svoje proizvode izvozi na zahtjevno evropsko tržište. Pored toga, bavi se i zavarivanjem čelika, inoksa i aluminijuma.

„Prvo sam bio zaposlen u jednoj firmi, a zatim sam 2010. godine odlučio da počnem samostalno da radim i pokrenuo sam proizvodnju u Švajcarskoj. Imao sam jednog radnika koji je, takođe, iz RS tako da smo se kasnije dogovorili da on počne da radi u Loparama“, kaže Đokić.

Priča da su 2014. godine prvo iznajmili halu jer nisu bili sigurni hoće li ono što su zamislili moći da ostvare, a da su već nakon tri mjeseca odlučili da kupe prostorije i nastave proizvodnju u Loparama.

„Na samom početku smo imali pet ili šest radnika, a sada imamo 15 zaposlenih u Loparama. Naredne godine, u martu ili aprilu, planiramo da zaposlimo još pet radnika“, kazao je Đokić i dodao da već prave i novu halu u koju će uložiti oko pola miliona KM.

Istakao je da u Švajcarskoj ima sedam radnika, s obzirom na to da se veći dio proizvodnje obavlja u Loparama. Najveći dio svojih proizvoda izvoze u Švajcarsku, a jedan dio i u Austriju.

„Za sada imamo siguran plasman i zbog toga smo počeli izgradnju nove hale u Loparama“, rekao je on.

Navodi da preduzeće uspješno posluje, da je zadovoljan ostvarenom dobiti koju uglavnom investira ponovo u proizvodnju kako bi mogli da zadovolje potrebe tržišta.

Prošlu godinu preduzeće je završilo sa prihodom od oko 600.000 KM i sa dobiti od 72.000 KM.

Đokić kaže da velikih problema u poslovanju do sada nije imao, te da se oni manji sa kojima se susreće uglavnom odnose na komplikovane izvozne procedure, odnosno dugo zadržavanje na granici.

Đokić kaže da poznaje mnogo ljudi iz Republike Srpske u Švajcarskoj koji su željeli da ulože novac ovdje, ali ih je kočio upravo strah od komplikovanih procedura i problema. Njegovo iskustvo je, kaže, pomoglo i onima koji su tako razmišljali da pokrenu biznis ovdje.

„Kada sam odlučio da osnujem firmu u Loparama imao sam podršku lokalnih vlasti i to mi je značajno olakšalo sam početak. Do sada se nismo susretali sa nekim značajnijim problemima. Jedino što nam donekle otežava rad je čekanje na granici prilikom izvoza proizvoda“, naglasio je Đokić.

Upoređujući poslovanje u BiH i Švajcarskoj, Đokić je rekao da je ovdje teže jer BiH ima znatno slabiju infrastrukuturu, zbog čega mnogo vremena gubi na nabavku materijala.

„Kada nam je potreban bilo koji materijal u Švajcarskoj, dobijemo ga u roku od tri dana, dok u RS i BiH nekad traje i do deset dana. Takođe, čekanja na granici u BiH su mnogo duža, a u Švajcarskoj je lakše i sa papirologijom jer je sve moguće uraditi elektronski“, kazao je on.

 CAPITAL

 

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+