ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Za razvoj poljoprivrede i podsticaje 850.000 KM

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA, Centar za razvoj i unapređenje sela ove godine planira da uloži oko 850.000 maraka za razvoj poljoprivrede koja će biti raspoređena prema pravilniku o podsticaju.

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić.
– Ta sredstva su nepovratna jer naš budžet finansira grad. Tokom protekle godine imali smo preko 9.000 domaćinstava koja su na neki način ostvarila podsticaj kod nas. I ova godina biće u znaku velikih ulaganja. Najznačajnija sredstva u iznosu od 320.000 KM planirali smo da uložimo u nabavku poljoprivrednih materijala i mehanizacije. Prema svim našim istraživanjima zaključili smo da to domaćinstvima najviše nedostaje i da im je najneophodnije. Pored toga, planiramo da nabavimo oko 25.000 sadnica voća – rekao je Šarić.
Prema njegovim riječima, ostatak od 100.000 KM iskoristiće kao pomoć u nabavci građevinskog materijala za izgradnju novih objekata u stočarskoj proizvodnji.
– Četvrti vid podsticaja je da mi subvencionišemo, odnosno otplatimo tri odsto kamata poljoprivrednih kredita, koje će domaćinstva podići kod komercijalnih banaka u iznosu do 30.000 maraka i to u trajanju od tri godine. Ovaj program smo napravili na osnovu podataka prikupljenih od savjeta mjesnih zajednica o prioritetima domaćinstava – istakao je Šarić.
Pojasnio je da ova sredstva mogu da dobiju isključivo seoska domaćinstva kojima je poljoprivreda jedini izvor prihoda.
– Moraju da budu registrovani u APIF-u kao seoska ili poljoprivredna gazdinstva. Oni se onda javljaju nama preko savjeta mjesnih zajednica, sa kojima imamo uspješnu saradnju – rekao je Šarić.
Dodao je da Centar za razvoj i unapređenje sela, pored budžeta koji je finansirao grad, posjeduje i sredstva koja prikupljaju na osnovu pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.
– Iznos tih sredstava je oko 300.000 KM i ona se na osnovu Zakona o poljoprivredi moraju ponovo vratiti u poljoprivredu. Mi smo napravili javni poziv na koji su se prijavljivali pravni subjekti sa svojim prijedlozima i naša komisija će odabrati onog za kojeg smatra da ima najbolju ideju za razvoj poljoprivrede – istakao je Šarić i dodao da bi realizacija ovog programa trebalo da počne u prvoj polovini aprila.
Priznanja
– U posljednjih nekoliko godina imali smo vrlo zapaženo učešće na sajmu poljoprivrede gdje smo dobijali najviša priznanja, kao što su zlatne medalje i “zlatni klas” – istakao je Šarić. Glas Srpske

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+