ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Za devet mjeseci ostvaren izvoz od 8,33 milijarde KM

Objavljeno u FINANSIJE, TRGOVINA

SARAJEVO, BiH je u trećem kvartalu 2017. godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 8,33 milijarde KM što je povećanje izvoza od 16,79 odsto u odnosu na isti period prošle godine izjavila je Belma Hasić iz Sektora za makroekonomski sistem u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Iznoseći podatke o spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH sa svijetom za prvih devet mjeseci ove godine, Hasićeva je na konferenciji za novinare navela da uvoz u BiH u ovom periodu iznosi 13,53 milijarde KM, što je više za 13,96 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Ovakve promjene rezultirale su pokrivenošću uvoza izvozom od 61,6 odsto što je više u odnosu na treći kvartal 2016. godine za 1,5 odsto. Ukupan obim spoljnotrgovinske razmjene povećan je za 15,02 odsto i njegova vrijednost iznosi 21,87 milijardi KM.

Spoljnotrgovinski deficit u trećem kvartalu iznosi 5,20 milijardi KM.
Porast izvoza iz BiH u odnosu na isti period prethodne godine ostvaren je u svim zemljama – vodećim partnerima u spoljnotrgovinskoj razmjeni.

Najviši ostvaren procentualni rast izvoza u odnosu na prošlu godinu zabilježen je u Crnu Goru, Srbiju i Hrvatsku.

Hasićeva je rekla da je najveći procenat povećanja uvoza iz Rusije, SAD i Hrvatske.

Najveću pokrivenost uvoza izvozom BiH ostvaruje sa Austrijom i NJemačkom, sa kojom ujedno ostvaruje i najveću vrijednost izvoza od 1,19 milijardi KM.

Najznačajniji partner u spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH je EU sa kojom učestvuje sa 71,1 odsto izvoza i 67,8 odsto uvoza. Na tržište EU izvezeno je robe u vrijednosti od 5,92 milijarde KM, dok vrijednost uvezene robe iznosi 9,17 milijardi KM.

Najznačajniji partner po obimu razmjene iz EU je Hrvatska. U trećem kvartalu 2017. godine u poređenju sa istim periodom prethodne godine, došlo je do povećanja ukupnog izvoza proizvoda u Hrvatsku za 31,24 odsto, dok je uvoz povećan za 16,14 odsto.

Nakon EU, Cefta 2006 u razmjeni sa BiH učestvuje sa 16,9 odsto izvoza i 15,5 odsto uvoza. Na tržište Cefta za devet mjeseci iz BiH je izvezena roba u vrijednosti od 1,40 milijarde KM i izvoz je u odnosu na isti period prethodne godine veći za 30,95 odsto.

Sa područja Cefte, BiH je uvezla robe u vrijednosti od 2,09 milijardi KM, što je za 12,91 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

“Najznačajniji spoljnotrgovinski partner iz Cefta regiona po obimu razmjene je Srbija sa kojom bilježimo i značajniji deficit razmjene iz ovog regiona. Na tržište Srbije u prvom kvartalu izvezli smo robu u vrijednosti od oko 828 miliona KM, što je za 35,50 odsto više u odnosu na prošlu godinu. Sa područja Srbije, uvezli smo robe u vrijednosti oko 1,87 milijardi KM i time povećali uvoz za 11,31 odsto u odnosu na isti period prethodne godine”, navela je Hasićeva.

Amila Šehić iz Sektora za makroekonomski sistem komore rekla je da je BiH u analiziranom periodu izvezla meso i mesne prerađevine u ukupnoj vrijednosti od 70 miliona KM, što je za 6,4 miliona manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema njenim riječima, ta razlika je nastala uglavnom zbog privremene zabrane izvoza svježeg goveđeg mesa na tržište Turske.

Šehićeva je navela da se najviše izvoze prerađevine od mesa peradi, te meso peradi, jaja i živa perad.

U ovoj godini BiH je izvezla 3.700 tona mesa peradi u ukupnoj vrijednosti od 8,6 miliona KM. Najznačajnija izvozna tržišta su Srbija, Crna Gora i Makedonija, a najznačajnija uvozna tržišta Hrvatska, Srbija ,NJemačka i Belgija.

“Ovakva spoljnotrgovinska razmjena nam govori da je zastupljena prerađivačka industrija, koja bi bila poželjna i u drugim sektorima kao što je sektor mlijeka, gdje izvozimo ogromne količine mlijeka, a uvozimo sir”, rekla je Šehićeva.

Mlijeko je izvezeno u vrijednosti od 56,8 miliona KM, što je više za 8,7 miliona KM u odnosu na isti priod prethodne godine, dok je BiH uvezla mlijeka i mliječnih proizvoda u ukupnopj vrijednosti od 104,6 miliona, tako da je i uvoz uvećan za 7,30 miliona KM.

Šehićeva je rekla da ohrabruje vraćanje na tržište EU, ali da i dalje BiH najviše izvoza na tržište Cefte. Najznačajnija uvozna tržišta su NJemčka i Hrvatska.

“BiH je izvezla voća i povrća u vrijednosti od 158,6 miliona KM, što je više za 58,6 miliona u odnosu na isti period prethodne godine. Povećan je i uvoz koji iznosi 250,5 miliona KM. Najviše izvozimo jabuke i orašaste plodove”, navela je Šehićeva.

U komori kažu da se u ovoj godini očekuje rekordan izvoz voća i povrća, veći od 50 miliona KM, a da se nakon otklanjanja nedostataka na farmama i izvoznim objektima narednih mjeseci očekuje dozvola za izvoz mesa i hrane životinjskog porijekla. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (2)

  • Sinisa

    Volio bih da postoji tačna lista šta mi uvozimo, a šta izvozimo. Da budući privrednici znaju na šta da obrate koju firmu bi bilo dobro napraviti.

  • Ilija iz Zvornika

    odvojite podatke za Republiku Srpsku neinteresuje as Bosna

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+