ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Wall Street: Indeksi nastavljaju pad, poslovni rezultati slabiji

Objavljeno u TRŽIŠTE KAPITALA, VIJESTI IZ SVIJETA

NJUJORK, Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi pali, već četvrti put u posljednjih pet trgovinskih dana, jer su ulagači oprezni zbog geopolitičkih rizika i slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,55 odsto, na 20.523 boda, dok je S&P 500 pao 0,29 odsto, na 2.342 boda, a Nasdaq indeks 0,12 odsto, na 5.849 bodova.

Među najvećim je gubitnicima juče bio finansijski sektor, s padom od 0,8 odsto, što je najviše posledica pada cijene akcija Goldman Sachsa za 4,7 odsto, nakon što je ta investiciona banka objavila slabije nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate.

Slabije rezultate nego što se očekivalo u prvom je tromjesečju ostvario i Johnson&Johnson, pa je akcija te kompanije pojeftinila 3,1 odsto.

Uprkos tim podbačajima, sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata zasad je vrlo dobra, kažu analitičari. Od 45 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih 76 odsto prebacilo je očekivanja analitičara po pitanju zarade.

Međutim, zarade kompanija zaista bi trebale biti dobre, kažu analitičari, da bi uvjerile ulagače da akcija nisu precijenjene, s obzirom na snažan rast cijena od novembra prošle godine, kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a.

Zahvaljujući njegovim najavama o smanjenju poreza i povećanju državne potrošnje, nedavno su berzanski indeksi dostigli najviše nivoe u istoriji.

No, kako od tih obećanja zasad nema ništa, posljednjih nedjelja tržište stagnira, a ulagači se pitaju mogu li poslovni rezultati kompanija opravdati visoke cene.

“Na tržištu je vladao optimizam, pa se očekivao veći rast zarada, a prema prvim izveštajima vidimo da kompanije uspevaju smanjiti troškove i održavati prihode, no čini se da imaju problema s povećanjem zarada”, kaže Rick Meckler, predsednik u firmi LibetyView Capital Management.

Ulagači su oprezni i zbog geopolitičkih rizika, uključujući rast napetosti između SAD-a i Severne Koreje, kao i predstojeće predsjedničke izbore u Francuskoj i parlamentarne u Britaniji.

I na evropskim berzama cijene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 2,46 odsto, na 7.147 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,90 odsto, na 12.000 bodova, a pariski CAC 1,59 odsto, na 4.990 bodova. Hina

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+