ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Wall Street; Dow Jones dosegnuo novi rekord

Objavljeno u TRŽIŠTE KAPITALA, VIJESTI IZ SVIJETA

NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak berzovni indeksi porasli, pri čemu je Dow Jones dosegnuo novi rekordni nivo zahvaljujući ponajviše skoku cijene dionice Wal-Marta.

Dow Jones ojačao je 0,31 posto, na rekordnih 22.830 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,23 posto, na 2.550 bodova, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 6.587 bodova.

Rekordni doseg Dow Jonesa ponajviše se zahvaljuje skoku cijene dionice Wal-Marta za 4,5 posto, nakon što je najveći američki trgovački lanac procijenio da će njegova online prodaja u SAD-u u idućoj poslovnoj godini porasti oko 40 posto.

Uz to, Wal-Mart je najavio otkup vlastitih dionica na tržištu za 20 milijardi dolara.

To je potaknulo cijeli trgovački sektor, pa je S&P indeks tog sektora ojačao gotovo 1 posto i bio najveći sektorski dobitnik.

Osjetnije su porasle i cijene dionica u energetskom sektoru jer su cijene nafte skočile gotovo 2 posto.

Ulagači su juče zanemarili nove napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, kao i nedostatak napretka u procesu uvođenja porezne reforme koju je predložio predsjednik SAD-a Donald Trump i kojom bi se smanjilo porezno opterećenja građana i kompanija.

“Jedini strahovi na tržištu povezani su s time da se nešto neće postići. No, situacija se može brzo promijeniti zbog nekih rizika, kao što je Sjeverna Koreja. Stoga treba biti oprezan”, kaže Dennis Dick, trgovac u tvrtki Bright Trading.

Ulagači su oprezni jer ovih dana počinje sezona objava poslovnih rezultata za treće tromjesečje, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa porasla za 4,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, kada su zarade rasle po dvoznamenkastim stopama, no analitičari obično procjene postavljaju nisko kako bi kompanije lakše prebacile očekivanja, čime se otvara prostor za rast cijena dionica.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo 5,6 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,1 milijardu.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,40 posto, na 7.538 bodova, no frankfurtski DAX oslabio je 0,21 posto, 12.949 bodova, a pariški CAC 0,04 posto, na 5.363 boda. Hina

 

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+