ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Vučić: Iste sekunde dug Srbije skočio 80 miliona evra

Objavljeno u FINANSIJE

BEOGRAD, Javni dug Srbije uvećan je za 80 miliona evra, istog sekunda kada je američka Uprava federalnih rezervi podigla kamatne stope, kaže premijer Aleksandar Vučić. 

“Jedna mala stvar, na koju nemamo nikakvog uticaja, o kojoj oni razmišljaju kako da najbolje utiče na njih”, istakao je Vučić kometarišući odluku Feda da troškove zaduživanja povećaju za četvrt procentnih poena u rasponu od 0,5 do 0,75 odsto.

Kako je rekao, to nije preveliki problem, jer Srbija ima ekonomsku stabilnost koja se se zasniva na uređenim javnim finansijama.

“Što bi neki rekli ,nikada u decembru niste toliko novca trošili”, rekao je Vučić, dodajući da je pitanje da li ćemo imati deficit.

Vučić je naveo i da je rast na nivou EU 1,5 i 1,8 odsto, što je znatno niže od rasta Srbije. On je rekao i da MMF predviđa rast od tri odsto.

“Mi predviđamo rast od 3,5 odsto, moja nada i očekivanja nešto i više”, dodao je on na sedmoj konferenciji “Ekonomist: Svijet u 2017”.

Kako kaže, u Evropi se vidi novi raspored snaga, Rumunija i Poljska imaju najveću stopu rasta, dok zemlje evrozone imaju usporeni rast, ali su one i najrazvijenije.

On je rekao i da je 2016. godina bila najteža po visini kamata koje je trebalo vratiti, a da je 2017. nešto lakša.

Prokomentarisao je i izvještaj koji je, kako kaže, dobio jutros, navodeći da MMF jedino ima primedbu na Srbijagas, ali je uvjeren da će proći sve revizije te međunarodne finansijske institucije.

Kako je objasnio, primjedbe za druga preduzeća su otklonjene, tako da nisu problem za reviziju, ali za Srbiju jesu.

“Izgledi Srbije su drastično bolji nego prije tri godine, godinu dana”, zaključio je Vučić.

Kako kaže, zemlja funkcioniše zahvaljujući naplati poreza, a ne zato što pare padaju sa neba.

Vučić je podsjetio da nećemo imati deficit, jer ćemo završiti sa svim plaćanjima, i Rusima i našim preduzećima.

“Sklonite Njemačku i Austriju, pa mi pokažite koje zemlje imaju bolje parametre”, rekao je premijer. B92

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+