ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Vlada RS prisiljena na novo neplanirano zaduženje od 50 miliona KM

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske nastavlja da povećava iznose zaduženja na tržištu kapitala, pa će se tako umjesto prvobitno planiranih 35 miliona KM, narednom emisijom obveznica zadužiti za 50 miliona KM, prenosi portal CAPITAL.ba.

Vlada RS je na sjednici održanoj 23. marta donijela odluku o emisiji dugoročnih obveznica u iznosu od 35 miliona KM, da bi već prošle sedmice donijela izmjenu ove odluke i povećala iznos planiranog zaduženja za čak 15 miliona KM.

Aukcija obveznica planirana je za 3. maj 2017. godine.

Osim iznosa zaduženja, izmijenjen je i dio koji se odnosi na dospjeće emisije i kamatnu stopu.

Tako je izmjenom odluke predviđeno da obveznice dospijevaju pete godine od dana registracije emisije u Centranom registru hartija od vrijednosti, dok je prvobitno taj rok bio sedma godina.

Kada je u pitanju kamatna stopa, ona je sada smanjena na 3,5 odsto u odnosu na 4,25 koliko je bilo predviđeno prvom odlukom.

RS je primorana da se zadužuje na tržištu kapitala mimo plana zbog neizvjesnosti aranžmana sa MMF-om.

Zbog problema sa punjenjem budžeta RS je prije ove izmjene povećavala i iznose zaduženja trezorskim zapisima.

Srpska je do sada imala 22 emisije dugoročnih obveznica RS u iznosu od 917,9 miliona KM.

Pored ovih RS je emitovala i 21 emisiju drugih obveznica i to sedam emisija po osnovu stare devizne štednje, dvije emisije za izmirenje obaveza prema dobavljačima, jednu emisiju za izmirenje obaveza po izvršnim sudskim odlukama, 11 emisija obveznica za izmirenje po osnovu ratne štete, u ukupnom iznosu od 928,8 miliona KM.

CAPITAL: M. Č.

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (1)

  • Željkica

    Uskoro će trezorske zapise emitovati svaki dan a obveznice sedmično. Plate i penzije će isplaćivati parcijalno i u bonovima za struju, kao u zlatno doba Miloševića. Niko nikom neće plaćati i svak će svakom dugovati. RS je zrela za stečaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+