ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Vlada RS neće više moći spašavati banke budžetskim novcem

Objavljeno u FINANSIJE

– Vlada RS usvojila Nacrt zakona o bankama RS
– U slučaju finansijskih teškoća gubitek će prvo snositi akcionari banke
– Proširene nadležnosti Agencije za bankarstvo

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske usvojila je danas Nacrt zakona o bankama RS, a jedna od ključnih novina je ograničavanje trošenja budžetskog novca za spasavanje banaka i uspostavljane pravila da gubitke, u slučaju finansijskih teškoća, prvo snose akcionari banke.vlada rs capital (2)

Novim zakonom uvode se strožiji kapitalni zahtjevi, unapređuje korporativno upravljanje i sistem upravljanja rizicima u bankama, te uređuje pitanje kupoprodaje plasmana s ciljem rješavanja problema naplate nekvalitetnih kredita

Posebnu novinu, kako navode u Vladi, predstavljaju odredbe kojima se uređuje restrukturiranje banaka.

„Ovim zakonom se uspostavlja efikasan i fleksibilan mehanizam za rješavanje slučajeva banaka koje imaju problema u svom poslovanju. Tim mehanizmom obezbjeđuje se poptuna zaštita osiguranih depozita, ograničava trošenje budžetskih sredstava za spasavanje banaka i uspostavlja pravilo da gubitke, u slučaju finansijskih teškoća, prvo snose akcionari banke“, saopšteno je iz Vlade RS.

Kao preventivne mehanizme zakon uvodi bankama obavezu izrade planova oporavka i posebne mjere rane i brze intervencije Agencije za bankarstvo RS kao supervizora, u cilju sprečavanja širenja problema i očuvanja finanasijske stabilnosti uz najmanje moguće troškove.

S ciljem usaglašavanja sa novim Zakonom o bankama, Vlada je danas usvojila i izmjenje i dopune Zakona o Agenciji za bankarstvo RS, kojim su uvedena dodatna ovlašćenja i nadležnosti Agencije, posebno u postupku restrukturiranja banaka.

Takođe, propisuju se detaljniji kriterijumi za izbor članova Upravnog odbora, direktora i zamjenika direktora Agencije.

Osim toga predviđeno je i i formiranje Odbora za nadzor i Odbora za restrukturiranje banaka u okviru Agencije.

Sređivanje stanja u bankarskom sektoru, donošenje novih zakona kako u RS tako i u FBiH, kao i izlazak države iz ovog sektora bio je jedan od uslova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi BiH dobila kredit.

CAPITAL: M. Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (2)

 • jabadabadu

  Sta kaze na to aktivni davno provaljeni foler u finansijskim krugovima zvani agent Dđinke

 • Relja

  Ko fol spasili ste neku banku!?
  Mislite na banku srpske,e bas ste je spasili,eno je u likvidaciji,prodajete imovinu,sve ode u vraga!?
  Sramota je da je banka vlade srpske tako potonula,da preko noci ode sve u vraga,da se pokradu neduzni ljudi koji su vam ukazali povjerenje,a vi i dalje samo o nekim pravilima i zakonima…haha pa sta ce vam kad nit se drzite zakona niti igrate po pravilima.
  A i agencija za bankarstvo je najvecim dijelom kriva sto je gledala i tolerisala sve malverzacije i kriminal u toj banci,neko ce odgovarati kad tad ,mora ako ste vec poceli po zakonu da radite haha…izgleda da rade podobni a ne sposobni pa se sve desava s razlogom!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+