ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Vlada RS ne plaća obaveze dobavljačima i po godinu dana

Objavljeno u EKSKLUZIVNO, FINANSIJE

– Ministarstvo za izbjeglice nije platilo obaveze iz 2015. godine
– Dobavljači  šalju opomene i uslovljavaju daljne isporuke plaćanjem obaveza
– Nabavke ne sprovode sistemski, već putem određenih ad hoc odluka

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske i njene pojedine institucije ne plaćaju obaveze dobavljačima i po godinu dana, zbog čega su dobavljači u određenim slučajevima uslovljavali buduće isporuke plaćanjem dijela ili svih dospjelih obaveza, otkrili su revizori.

U reviziji učinka „Upravljanje javnim nabavkama u RS“ koju je uradila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS, a kojom je obuhvaćen period od 2014. do 2016. godine, navedeno je da je kašnjenje plaćanja obaveza prema dobavljačima izraženo u svim posmatranim ugovornim organima.

Revizija je dominantno obuhvatila Vladu RS, te Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Poresku upravu, a dodatni podaci su prikupljeni u Ministarstvu finansija, Ministarstvu pravde, Fondu zdravstvenog osiguranja i Univerzitetskom kliničkom centru.

Poreska uprava Ministarstvu finansija poslala 100 urgencija za plaćanje

„U posljednje vrijeme obaveze prema dobavljačima se plaćaju sa kašnjenjem i do godinu dana, a u Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica RS dio obaveza prema dobavljačima za izvršene radove krajem 2015. godine nije bio plaćen do polovine 2017. godine. U takvim okolnostima dobavljači su usmeno ili pisanim putem dostavljali opomene za plaćanje. U određenim slučajevima su daljnje isporuke uslovljavali plaćanjem dijela ili svih dospjelih obaveza. Ponekad su u opomenama navedeni iznosi zateznih kamata koji su ugovorni organi dužni platiti“, navedeno je u revizorksom izvještaju.

U takvim uslovima ugovorni organi su slali urgencije Ministarstvu finansija da plati dug, a najdrastičniji je primjer Poreske uprave RS koja je za godinu dana ministarstvu poslala čak oko stotinu urgencija, odnosno za veliki dio plaćanja.

Zbog toga je, kako navode revizori, smanjen i prostor ugovornim organima da reaguju u slučaju da dobavljač ne ispunjava svoje obaveze u skladu sa zaključenim ugovorom.

Glavni revozor RS Duško Šnjegota rekao je za CAPITAL da obaveze generalno rastu i da su dobavljači poprilično na udaru. Što se tiče nalaza revizije o sprovođenju javnih nabavki Šnjegota kaže da je opšti zaključak da se nabavke ne sprovode sistemski, već putem određenih ad hoc odluka.

„Očigledno je da se čitav proces više prati proceduralno, a ne sistemski sa aspekta svrsishodnosti javnih nabavki“, kazao je Šnjegota.

Prema podacima koje je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS prikupila putem upitnika u svim ministarstvima, fondovima socijalne sigurnosti i tri republičke uprave, u trogodišnjem periodu, od 2014-2016. godine, ove institucije su kroz javne nabavke zaključile ugovore u vrijednosti od 821,22 miliona KM sa PDV-om.

Kućice na putu Banjaluka-Gradiška drastičan primjer nesvrsishodne nabavke

U izvještaju je navedeno da je osnovni zaključak revizije da Vlada RS i ugovorni organi nisu u dovoljnoj mjeri ispunili preduslove i uspostavili sistem javnih nabavki koji će osigurati djelotvornost javnih nabavki.

Kao drastičan primjer nesvrsishodne javne nabavke naveli su izgradnju kućica za naplatu putarine na magistralnom putu Banjaluka-Klašnice. Izgradnja kućica je koštala 2,1 milion KM, a one nikad nisu puštene u rad. U vezi sa ovom nabavkom vođena je istraga, jer prema važećim propisima naplata putarine je predviđena samo na autoputevima. Za protekle četiri godine, na tom dijelu puta, zabilježeno je između 15 i 20 saobraćajnih nezgoda godišnje.

„U toku je postupak za njihovo uklanjanje, te dovođenje magistralnog puta u projektovano stanje. Tek nakon završetka tih radova, biće poznata i cijena njihovog uklanjanja, odnosno ukupan iznos „bačenih“ sredstava poreskih obveznika“, navode revizori.

Istakli su i da u više od polovine ministarstava, internim aktima nisu utvrđene obaveze i nosioci pravovremenog pokretanja javnih nabavki. Takođe, u gotovo polovini ministarstava nije propisana obaveza i odgovornost za praćenje realizacije zaključenih ugovora.

 

CAPITAL: Marina Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (2)

  • Krc

    Sta na ovo kaze onaj pavlovic analiticar? Nema ga nigdje na tv vec dva dana, da nije na kojekude na odmoru…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+