ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Vlada RS mora da isplati 2,3 miliona KM banjalučkom “Autoprevozu”

Objavljeno u EKSKLUZIVNO

autoprevozBANJALUKA, Vlada Republike Srpske mora, na osnovu pravosnažne sudske presude, da isplati oko 2,3 miliona maraka banjalučkom “Autoprevozu“. Naime, zbog gubitka koje je ovo preduzeće imalo po osnovu nezakonite Uredbe Vlade RS iz 1998. godine, saznaje CAPITAL.

Viši privredni sud u Banjaluci je u maju ove godine donio pravosnažnu presudu u korist „Autoprevoza“ koji je tužio Vladu RS jer je 1998. godine, na čijem čelu je tada bio Milorad Dodik, donijela neustavnu Uredbu kojom je obavezala „Autoprevoz“ da besplatno prevozi djecu i članove porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.

U obrazloženju presude Višeg privrednog suda navedeno da je „Autoprevoz“ na osnovu Uredbe Vlade RS o besplatnom prevozu članova porodca poginulih boraca i RVI vršio besplatan prevoz putnika od 1998. do 2000. godine u gradskom i prigradskom saobraćaju, iako je Ustavni sud RS 14.10. 1999. godine donio odluku kojom je utvrđeno da pomenuta Uredba nije u skladu sa Ustavnim zakonom.

U presudi Višeg privrednog suda u Banjaluci, koja je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da Ministarstvo finansija RS preduzeću „Autoprevoz“ treba da isplati dug u iznosu 1.156.461, 47 KM sa zakonskom zateznom kamatom počev od  09.05.2003. godine kada je podnesena prijava. Procjenjuje se da zatezne kamate od 2003. do danas iznose više od dva miliona maraka. Međutim, po zakonu kamata ne može biti veća od osnovnog duga tako da će Vlada RS morati da isplati „Aurtoprevozu“ dug od 1,15 miliona KM i maksimalnu moguću zateznu kamatu u približnu istom iznosu.

Vlada RS dužna je da isplati i naknadu  parničnih troškova u iznosu 50.188.82 KM, te sa zakonskom zateznom kamatom od dana donošenja presude.

Vlada Republike Srpske uložila je žalbu na ovakvu odluku ističući kako im nije jasno zbog čega je „Autoprevoz“ nastavio da besplatno vozi putnike iz ovih kategorija 1999. i 2000. godine, te pokušala da dokaže kako „Autoprevoz“ nije dokazao na osnovu čega je vršio prevoz putnika i tako odbije tužbeni zahtjev. Međutim, sudija Okružnog privrednog suda u Banjaluci Igor Dabić u septembru prošle godine donosi presudu kojom se odbija tužbeni zahtjev Vlade RS kao neosnovan, a 22. maja ove godine Viši privredni sud u Banjaluci donosi pravosnažnu presudu koja obavezuju Vladu RS da isplati dug sa kamatom prema ovom preduzeću.

S. Vukelić

 

 

Ključne riječi:  , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+