ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Višković: Zaštititi radnike “Arselor Mitala” i njihove porodice

Objavljeno u POSAO, PRIVREDA

BANJALUKA,  Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković rekao je juče da su radnici “Arselor Mitala” i njihove porodice za njega jedina dilema u vezi sa prodajom državnog paketa akcija u Rudnicima željezne rude /RŽR/ “Ljubija. 

Višković je podsjetio da je na ranijem javnom saslušanju pred skupštinskim Odborom za privredu tražio od direktora “Izrael investment grupe” /IIG/ Evgenija Zotova da se u novom ugovoru sa tom kompanijom o privatizaciji dijela RŽR “Ljubija” zaštite radnici.

“Mnoga preduzeća, gdje nije bilo takve zaštite radnika, danas ne postoje i u njima nema proizvodnje”, rekao je Višković tokom skupštinske rasprave o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na Odluku Vlade Republike Srpske o prodaji 64,9 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR “Ljubija” Prijedor, metodom neposrednog odabira kupca.

On je naveo da je ugovor iz 2004. godine koji je “Arselor Mital” sklopio sa RŽR “Ljubija” o osnivanju zajedničkog preduzeća “Novi rudnici Ljubija” Prijedor, bio katastrofalan, ali da je i takav mogao donijeti korist Srpskoj, da je poštovan.

Višković je istakao da su sporni ugovor sa “Arselor Mitalom” sačinili predstavnici opozicije, “koji sada najviše kritikuju prodaju akcija `Ljubije`”.

Poslanik SDS-a Dušan Berić rekao je da je Vlada Republike Srpske trebalo u međuvremenu da popravi nedostatke iz prvobitnog ugovora sa “Arselor Mitalom”.

On je naglasio da je Srpska imala korist od 338 miliona KM, koje su Vladi, privredi i radnicima obezbijedili poslovi sa “Arselor Mitalom”, te da 90 miliona KM, koji se eventualno dobiju prodajom “Ljubije”, neće pomoći ovdašnjim penzionerima ni poljoprivrednicima.

Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala “Ljubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM. Srna

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+