ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Višemilionska šteta zbog nedostatka graničnih prelaza

Objavljeno u TRGOVINA

BANJALUKA, Izvoznici iz BiH pretrpiće višemilionsku štetu zbog odbijanja Hrvatske da nakon ulaska u EU izgradi osam standardizovanih graničnih prelaza za uvoz robe biljnog i životinjskog porijekla iz BiH.

Zagreb pristaje da gradi samo dva inspekcijska prelaza, zbog čega će bh. izvoznici robu, koja je često vrlo kvarljiva, morati da voze po 100 kilometara dalje, što će domaćim proizvođačima povećati troškove i smanjiti konkurentnost.

Zbog toga BiH ništa neće riješiti, iako će u gradnju graničnih prelaza u Gradiški i Metkoviću, koji će biti opremljeni po najvišim evropskim standardima, uložiti 15 miliona KM.

Međutim, vrijednost te investicije, prema tvrdnjama ekonomista, biće prava sitnica u odnosu na štetu koju će BiH pretrpjeti zbog nedostatka inspekcijskih prelaza, piše “Pres”.

Analitičar Sektora za makroekonomski sistem u STK Duljko Hasić  naglašava da bi BiH morala da ima osam standardizovanih prelaza kako bi se izbjegli navedeni problemi i saobraćajni kolaps do kojeg će ovako neminovno doći.

“Hrvatska je za BiH najznačajniji izvozni prostor. Iako je BiH tražila osam inspekcijskih graničnih prelaza, hrvatska strana smatra da su dovoljna samo dva. To opravdavaju visokom cijenom opremanja, jer i Hrvatska mora ravnopravno da učestvuje u tome, i navodno malom količinom robe koju izvozimo. To nije tačno jer BiH u Hrvatsku godišnje izveze biljnih i proizvoda animalnog porijekla u vrijednosti od oko 200 miliona KM”, rekao je Hasić.

Statistički podaci pokazuju da najveću vrijednost spoljnotrgovinske razmjene od 76,5 odsto BiH ostvaruje upravo sa Hrvatskom i Srbijom. Prošle godine je u Hrvatsku izvezena roba u vrijednosti 1,24 milijarde KM, a uvezeno je duplo više. Od ukupnog izvoza, BiH u Hrvatsku plasira 16 odsto agroindustrijskih proizvoda.

Ključne riječi:  , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+