ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Usvojene izmjene poreskih zakona

Objavljeno u FINANSIJE

BEOGRAD, Skupština Srbije usvojila je danas izmjene Zakona o porezu na imovinu i na upotrebu, držanje i nošenje dobara, kojima je utvrđeno da porez na imovinu ne može biti veći od 60 odsto u odnosu na poresku obavezu iz 2010, kao i da se teretna vozila mase manje od 3, 5 tona ne oporezuju.
Izmjenama zakona o porezu na imovinu predviđeno je i da zakupci građevinskog zemljišta u javnoj svojini i poljoprivrednog u državnoj svojini neće plaćati porez na imovinu za plac do deset ari.

Neće se plaćati ni porez na imovinu na zemljište ispod zgrade, kako bi se izbjeglo dvostruko oporezivanje.

Površine veće od 10 ari oporezivaće se, ali se porez neće plaćati na ukupnu površinu već se površina od deset ari izuzima od oporezivanja.

Novine u oporezivanju zemljišta primjenjivaće se retroaktivno, od 1. januara 2011. godine.

Lokalne samouprave imaju mogućnost da u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu zakona utvrde niže stope poreza za nepokretnosti na svojoj teritoriji.

Izmjenama Zakona o porezu na upotrebu, držanje i nošenje dobara predviđeno je da se teretna vozila čija je masa manja od 3, 5 tona ne oporezuju, odnosno, neće više biti oporezivani kao luksuzna dobra.

Skupština ratifikovala međunarodne sporazume
Skupština Srbije potvrdila je danas ugovor sa Crnom Gorom o međusobnom izručenju državljana dvije zemlje, kao i nekoliko međunarodnih sporazuma koji se uglavnom odnose na policijsku saradnju.

Parlament je ratifikovao i ugovor sa Crnom Gorom o saradnji i uzajamnoj pomoći u carinskim pitanjima.

Potvrđen je i sporazum s Bosnom i Hercegovinom o policijskoj saradnji, koji će, prema navodima predlagača, doprinijeti suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije.

Skupština je ratifikovala i dva sporazuma sa Makedonijom – o regulisanju režima pograničnog saobraćaja i o predaji i prihvatu lica čiji je boravak nelegalan.

Parlament je potvrdio Međunarodnu konvenciju o zaštiti lica od prisilnih nestanaka i dodatni protokol uz Evropsku konvenciju o ekstradiciji. Potvrđeni su i završni akti Svjetske konferencije o radio-komunikacijama.

Skupština Srbije potvrdila je i sporazum između Srbije i Bosne i Hercegovine o veterinarskoj saradnji. Emg.rs

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+