ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Usvojen program mjera štednje Vlade Srbije

Objavljeno u FINANSIJE

BEOGRAD, Vlada Srbije usvojila je danas program mjera štednje koji predviđa uštedu od 15,7 milijardi dinara /oko 141 milion evra/, a cilj je da se smanji budžetski deficit kako bi u narednom periodu bio doveden na nivo predviđen Zakonom o budžetu za 2012. godinu.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Srbije Dušan Nikezić rekao je na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade da će se 10,9 milijardi dinara uštedjeti preusmjeravanjem dijela sopstvenih prihoda na opšte prihode budžeta, a još 4,8 milijardi dinara na diskrecionim rashodima.

Nikezić je naveo da je uvedeno i ograničenje zaduživanja tako da će garancije, umjesto 432,5 miliona evra biti 120 miliona evra, a projektna zaduženja od domaćih kreditora 17,5 miliona evra, umjesto predviđenih 115 miliona.

Navodeći da je budžetski deficit veći od predviđenog, jer je pad prihoda u februaru bio 20 odsto, Nikezić je istakao da Vlada u prva dva mjeseca nije trošila više nego što je predviđeno već je, naprotiv, trošila manje, i to za gotovo 13 odsto.

Prema njegovim riječima, Vlada je preporučila primjenu mjera štednje svima koji ulaze u konsolidovani budžetski deficit, kao što su pokrajina Vojvodina, lokalne samouprave, organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, ali i javna preduzeća.

Budžetom za 2012. godinu predviđeni su prihodi od 750 milijardi dinara, rashodi od 890 milijardi, a budžetski deficit 140 milijardi dinara.

Deficit budžeta na kraju februara iznosio je 37,2 milijarde dinara. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+