ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Umjeren rast javnih prihoda

Objavljeno u ANALIZE

SARAJEVO, Javni prihodi u Federaciji BiH za devet mjesci ove godine pokazuju umjereni rast, pogotovo kada je riječ o prihodima od indirektnih poreza, navodi se u izvještaju Vlade FBiH.

Od januara do septembra ove godine na teritoriji FBiH po osnovu svih javnih prihoda, to jest poreza, taksi, doprinosa, naknada i prihoda, prikupljeno je ukupno četiri milijarde i 697 miliona KM, što predstavlja povećanje od 507,4 miliona KM ili 12 odsto u odnosu na ukupno prikupljene javne prihode u istom periodu prethodne godine.

Iako je ukupno povećanje prihoda veoma značajno, njegovo ostvarenje je različito u odnosu na nive vlasti.

Najveći dio pripao je vanbudžetskim fondovima, odnosno PIO i zavodima zdravstvenog osiguranja i zapošljavanja 37odsto, zatim kantonalnim budžetima 32 odsto, federalnom budžetu 20 odsto, opštinskim budžetima devet odsto, dok se na ostale korisnike odnosi dva odsto.

Prihodi Budžeta FBiH, bez prihoda od indirektnih poreza na ime finansiranja spoljnog duga i bez sredstava finansiranja, ostvareni su sa 918 miliona KM, što je za sedam odsto ili za 49,2 miliona KM više u odnosu na isti izvještajni period prethodne godine.

Ukupni prihodi federalnog budžeta izvršeni su sa 60 odsto, poreski prihodi su u procentualnom iznosu izvršeni sa 63 odsto, dok su neporeski prihodi zabilježili izvršenje od 61 odsto.

Analizirajući strukturu ostvarenih prihoda, vidljivo je da su javni prihodi po svim osnovama na nivou kantona, uključujući i opštine, imali rast koji se kreće od tri odsto, koliko je zabilježeno u Posavskom, do 30 odsto u Livanjskom kantonu.

Prihodi od indirektnih poreza predstavljaju najznačajnije stavke u budžetima svih nivoa vlasti u FBiH.

U periodu januar-septembar 2008. godine raspoloživa sredstva FBiH sa Jedinstvenog računa iznosila su nešto više od milijardu i 959 miliona KM, što predstavlja povećanje od pet odsto.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+