ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Ukupna šteta Rusije skoro 18 milijardi evra u 2015. godini

Objavljeno u OSTALO, VIJESTI IZ SVIJETA

BEČ, Sankcije Rusiji i kontrasankcije oštetile su ekonomiju 27 evropskih zemalja za 17,6 milijardi evra u prošloj godini, a izgubljeno je i 400 hiljada radnih mjesta, navodi austrijski Institut za ekonomska istraživanja.

Najveća ekonomija EU /NJemačka/ izgubila je 97 hiljada radnih mjesta i više od šest milijardi evra, a Austrija 550 miliona evra i sedam hiljada radnih mjesta.

Kako navodi “Standard”, ekonomisti Instituta procjenjivali su učinak sankcija Rusiji i ruskih kontrasankcija na osnovu statističkih podataka za 2015. godinu.

Šteta po ekonomsku aktivnost u Francuskoj iznosila je 1,63 milijarde evra, u Poljskoj 1,36 milijardi, u Italiji 950 miliona, a u Češkoj 760 miliona evra.

Izvoz iz Austrije u Rusiju u 2015. godini pao je za gotovo 40 odsto u poređenju sa prethodnom godinom, a pale su i isporuke iz drugih zemalja.

Međutim, stručnjaci austrijskog instituta naglašavaju da je pogoršanje spoljnotrgovinskih pokazatelja povezano ne samo sa “ratom sankcija”, već i sa slabljenjem ruske ekonomije usljed kolapsa cijena nafte i devalvacije rublje. Srna

Istraživanje je sprovedeno na zahtjev Ministarstva ekonomije Austrije.

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+