ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

UIO BiH ukida PDV broj za više od 20.000 firmi!

Objavljeno u FINANSIJE

 – Uglavnom je riječ o trgovinama koje u posljednjih deset godina nisu imale oporezivi promet od 50.000 KM
– Uplatili 19,5 miliona KM poreza, zatražili i dobili povrat 38 miliona
– Kovačević: UIO BiH kreće u borbu protiv “parazita”

BANJALUKA – Od oko 55.000 pravnih lica u PDV sistemu Bosne i Hercegovine, njih više od 20.000, uglavnom trgovina, u posljednjih deset godina nije imalo minimalno oporezivi godišnji promet od 50.000 KM, zbog čega im ozbiljno prijeti ukidanje PDV broja, otkriva portal CAPITAL.

Informaciju su za CAPITAL potvrdili i u Upravi za indirektno oporezivanje BiH uz napomenu da su ti obveznici do sada uplatili 19,5 miliona KM za poreze, a zatražili i dobili povrat PDV-a od čak 38 miliona KM.

Osim trgovina, kojih je pronađeno oko 8.000, najveći “PDV paraziti” su obveznici u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribolova – 1.390, građevinarstva – 1.678, stručne, naučne i tehničke djelatnosti – 1.457  i kopnenog prevoza – 1.035.

Inspektori UIO zato su započeli opsežnu kontrolu obveznika koji već duže vrijeme iskazuju promet sa nulom, ali i onih koji iskazuju jako niske promote.

“Riječ je o obveznicima koji u sistemu PDV-a egzistiraju bez bilo kakvog doprinosa kad je u pitanju prikupljanje prihoda od PDV-a. U ovom trenutku razmišljamo i o mogućnosti privremenog oduzimanja PDV-a broja za takve obveznike do momenta kada budu ispunjavali zakonski uslov, a to je oporezivi promet veći od 50.000 KM na godišnjem nivou”, pojasnio je portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Najbolje rješenje, kako ističe, bilo bi da se prag za registraciju poveća sa 50.000 na 100.000 KM.

“To je već promet koji ne mogu ostvariti neke male i tek osnovane firme koje i ulaze u sistem PDV-a, više da bi tražile povrat, nego plaćale obavezu PDV-a. U svakom slučaju mi ćemo nastojati iz sistema izbaciti sve one obveznike, takozvane „parazite“, jer nije u redu da u sistemu budu obveznici koji po čak 10 godina nisu imali oporezivi promet iznad praga za registraciju”, dodaje Kovačević.

Zato će, prema najavama, UIO BiH i predložiti da u novom Zakonu o PDV-u bude povećan prag za registraciju u sistem PDV-a, čime bi on bio “očišćen” od onih koji traže ogroman povrat za malu uplatu.

“Takvi obveznici mogu i dalje poslovati, ali će biti obveznici koje će svoje obaveze plaćati entitetskim poreskim upravama”, pojasnio je Kovačević.

Isto mišljenje dijele i u Privrednoj komori Republike Srpske gdje kažu da bi prag za registraciju i dobijanje PDV broja hitno trebalo da bude podignut na 100.000 KM.

“I dalje stojimo kod toga da je 50.000 KM preniska cifra i naravno da se dešavaju ovakvi slučajevi”, prokomentarisao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

A logika dobijanja PDV broja je jasna. Svakome ko pokreće određenu djelatnost u interesu je da uđe u sistem PDV-a prije početka rada. Razlog tome je što prilikom pokretanja biznisa najviše novca mora da izdvoji za nabavke, opremu, robu, poslovni prostor. Ako je već u PDV sistemu, onda ima mogućnost da izvrši povrat PDV-a za sve plaćene račune, jer praktično još nema nikakvog prometa i izlazne PDV obaveze.

CAPITAL: Žana Gauk

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (18)

 • R@MBO

  VALJDA TREBA DA POMOGNETE PREDUZETNICIMA PRILIKOM OTVARANJA FIRME.VOLEO BIH DA VIDIM VAS IZ UPRAVE KAKO SE SNALAZITE U PRIVATNIM VODAMA

  • Lesi

   Koliko god to surovo zvučalo, glavna uloga UIO-a nije da pomaže preduzetnicima, već da na efikasan način vrsi indirektno oporezivanje istih. UIO je vjerovatno jedna od ‘najnomarlinjih’ ustanova u BiH. Idealno bi bilo da finansijski i monetarni sistem podržavaju ambicje privatnika.

 • igor

  …vam mater PDV paraziti…prestanite davat poslove integralu, mili radisicu, lanacu i slicnim lopovima i nece biti problem doci do 100 000

  • Glumiti gazdu

   Od kad je Integral, Lanaco i Radisic s.t.r. tj. samostalna trgovinska radnja?

   Pravdanje, svoje zelje za manjim porezom i neplacanjem obaveza drzavi, tudjim lopovskim ponasanjem je u krajnjem slucaju licemjerno.

   To sto je neko drugi lopov ne daje meni za pravo da budem lopov ili da ne placam porez(sto je ravno kradji).

   Druga stvar institucije koje se bave naplatom poreza nemaju veze sa nastimanim tenderima i korupcijom u javnim nabavkama. A i 99% pravnih lica koja su tema ovog teksta, ne obavljaju poslove koje mogu da obavljaju za drzavu. To su ulavnom kafici, trgovine, butici, frizerski saloni i slicno. I uglavnom imaju promet preko 50 000km ali ga ne prikazuju.

   Svi smo svjedoci koliko kafica, frizerskih salona i slicnih tezgarosa izdaje fiskalni racun. Svi znamo da zaposljavaju veliki broj radnika koje ne prijavljuju. A oni koji su prijavljeni dobijaju minimalac i nekakvu kovertvu. Na taj nacin smanjuju i prihode i rashode i tako balansiraju da ostanu ispod granice od 50 000km. I time potkradaju nas potrosace.

   Takodje treba da znate da famozni PDV nije porez onoga ko posluje vec onoga ko trosi.
   17% PDV-a je porez na nasu potrosnju. I mi kao potrosaci to placamo drzavi a ne vlasnici biznisa. Oni samo vrse uplatu u nase ime. Ako Vam to nije jasno onda se zapitajte ko dobija pdv nazak kad iznosi robu iz strane drzave. Npr. ja sam iznio tehniku iz Srbije u vrijednosti od 2000km i vratio pdv. Sta mislite kome je priprao taj novac?

   I jos jedna stvar. Ako ste privrednik trziste Vam je otvoreno. Ako ste sposobni poslujte na trzistu sa drugim privatnim firmama i fizickim licima i zaradite novac.

   • Tns

    Gluposti. Nisu krivi posteni preduzetnci koji ce nastradati. Za nepostene imas kontrole i kazne.
    A dalo bi se raspravljati i postenim uslovima poslovanja gdje na platu radnika ide preko 60% davanja drzavi. Malo li je…

    Elem,

    Kakav povrat PDV pominjete u tekstu? Povrat se vrsi ako kupis neku robu/uslugu u BiH i onda to prodas negdje vani. Ako to isto prodas u BiH onda doplacujes razliku u pdv-u pod uslovom da je prodano skuplje.

    U sustini, pdv koji je placen pri nabavci robe je virtuelan ako se roba/usluge dalje ne prometuju. Ne treba da postoji bilo kakav dug drzave prema preduzetniku zbog toga sto je on nesto pogrijesio u nabavci.

    Ako negdje grijesim, molim za ispravku.

    • Glumiti gazdu

     Povrat pdv-a na kupljenu robu. Kada je kupac fizicko lice.

     Konkretan slucaj sam ja imao. Kupio tehniku za oko 2000 km. Prijavio robu na carini. Dobio pecat da sam je iznio iz Srbije i sa tim papirom otisao u trgovinu gdje sam kupio robu. Trgovac mi lijepo vrati svaki dinar pdv-a. (kes na ruke)

     To sam pomenuo da shvatite da pdv nije porez koji snosi preduzetnik nego potrosac. Ako placas robu i uzmes fiskalni racun lijepo pise koliko si pdv-a, ti kao potrosac, platio. Tu se vidi da je potrosac zapravo platio pdv. Jer da ga placa preduzetnik onda ga potrosac nikad ne bi mogao vratiti.

     Znaci, ti potrosac, placas pdv(to se vidi po racunu i postupku povrata pdv-a fizickim licima). A OBAVEZA preduzetnika je da u ime potrosaca to uplati kao porez.

     Znaci pdv placa potrosac a ne toboze posteni preduzetnik. To je porez na potrosnju koju svaka drzava naplavuje svojim gradjanima. Zato ga stranci mogu vratiti.

     Kad taj posteni preduzetnik ne izda taj fiskalni racun on u sustini 17% poreza koji smo platili mi potrosaci zadrzava za sebe, umjesto da to uplati na zajednicki racun nas gradjana(tj budzet). To se zove utaja poreza(moze se poistovjetiti sa kradjom jer prisvaja nesto sto mu po zakonu ne pripada).

     Ovo sto vi pominjete kao virtuelni pdv, to je zapravo stvarni pdv. Zove se ulazni i izlazni. I kroz papire prolazi samo da ne bi fantomski nesto, sto se desava na balkanu. I kad roba dodje do potrosaca na kraju je suma pdv-a 17% koje preduzetnik naplati, opet, potrosacu i to je konavni zlazni pdv.

     Znaci pominjati pdv kao opterecenje za poslovnu zajednicu je glupost. Kao preduzetnici ce nastradati zbog pdv-a a on je opterecenje na potrosnju.

     Prica o visokim porezima kod nas je nerealna. Ako ne vjerujete potrazite malo stope poreza po razvijenim zemljama. Ili pitajte rodbinu iz inostranstva(ne treba cak ni daleko inostranstvo, pogledajte poreze u Srbiji i Hrvatskoj).A Vi imate pravo da mislite da je puno 52% poreza na platu, ali to ne znaci da je preduzetnik posten ako mu radnici rade na crno ili im isplacuje dio plate u koverti(na crno).

     Da se svi placaju puni iznos plate preko racuna u banci fond pio bi imao mnogo vece prihode i mogao da isplacuju mnogo vece penzije.
     Ali ne mi balkanci cemo pricati kako su male penzije a svi cutimo na platu u koverti.

     Svi govorimo kako je lopovska drzava a svi smo dio masine u kojoj potkrada ko koga stigne.

     U svajcarskoj je stopa poreza medju najvecima u svijetu(po svakoj osnovi). A Svajcarcu ne pada na pamet da izbjegava porez. To je kod njih svetinja. Porez, drzava pa onda ostalo. Ako ne shvatate zasto onda ne shvatate sustinu poreza.

     Prica o integralu lanaku i slicnima je sasvim druga tema. To je tema o korupciji i kriminalu koji je ovde poprimio strasne dimenzije. To je druga strana medalje.

     Sa jedne strane problem je u utajama poreza a sa druge strane se krade i ono malo poreza sto se uplati.

     P.s. Ako ne shvatate komentar obratite se malo boljem racunovodji. Predugo bi trajala rasprava oko poreza.

     • Tns

      Gazda,
      Mislim da si promasio i putnike i stanicu. Nije tema da se izbjegava pdv sistem. Tema je sto njuske koje glume drzavu ciljano kroje sistem koji ce male privatnike ostaviti izvan pdv sistema a novac zadrzati za sebe. Ne za cijelo drustvo kroz budzet vec samo za sebe i svoju platicu.

     • Lesi

      Zapravo, podjela PDV-a između potrosaca i firme zavisi od elasticiteta ponude i potražnje. Vaša logika vrijedi samo u ekstremnim slučajevima kada je ponuda perfektno elasticna, sto je slučaj sa jako malo dobara (npr ovogodišnja dostava nafte od OPECa za evropsko tržište, ili broj stambenih jedinica u BL tokom jedne sedmice) tehnika koju ste kupili je vjerovatno elasticna u ponudi, iz više razloga…

      • Glumiti gazdu

       Elasticna u ponudi? Na sta mislite?

       Cijena po kojoj sam platio robu je cijena koju placa svaki potrosac(fizicko lice) u Beogradu. Konkretno rijec je o firmi Tehnomanija, imate njihov sajt. Nadjite artikal koji Vas interesuje i kupite ga. Prijavite ga na izlazu iz Srbije(potrebano je posjedovati obrazac za povrat pdv-a koji izdaje trgovac, zapakovanu nekoristenu robu, fiskalni racun) i neka Vam carinik stavi pecat da ste izvezli artikal i otidjite opet u Tehnomaniju i dobijete novac od pdv-a nazad(trgovac Vas isplati).

       Da bi vratili pdv, roba mora biti vrijednosti vece od 100 evra. To isto vazi i za strane drzavljane koji kupuju robu u BiH.

       I taj dio moje price sam rekao samo da bi pojedincima objasnio da je pdv porez koji placa potrosac a preduzetnik samo uplacuje u ime potrosaca. Tj da pdv nije opterecenje za poslovnu zajednicu.

       Pdv kao opterecenje za privredu moze se predstaviti samo kroz smanjenje potrosenje. Tj ako drzava uzme 100 miliona km vise od gradjana, onda gradjani nece moci tih 100 miliona da trose.

       Ne bi se slozio da tema nije izbjegavanje pdv-a. Po meni je upravo to tema.

       To je tema svih tema poreskih uprava: porez, utaje poreza i ostale malverzacije oko poreza, kako ih sprijeciti i u kanacnici naplatiti porez.

       “Mali preduzetnici” ulaze u sistem pdv-a kako bi mogli da vrse povrat pdv-a. Na to imaju pravo jer su pravno lice i samim tim nisu potrosaci. A sa druge strane prijavljuju promet manji od 50 000km kako ne bi uplacivali pdv.

       Ko hoce da se pravi slijep i tvrdi da preduzetnici imaju promet manji od 50 000 neka se pravi. Ko se bavio ikakvim poslom zna i sam da sa prometom od 50 000 ne moze da se posluje.
       Osim mozda fizerski saloni i autopraone.

       Ispod 200km pazara dnevno butici i kafici ni u teoriji ne mogu da posluju(pod uslovom da postuju zakone). To je oko 70-75 000km prometa godisnje.Ko tvrdi da moze neka proba.

       Rijec je o prostoj matematici i statistici. U BiH ta racunica se ne slaze nikako i tako godinama. To zna svaki revizor, racunovodja i poreznik.

       To znaju i u poreskim upravama i sad pokusavaju da se izbore sa tim. Izborili bi se i prije ali nisu imali motivaciju. Sad kad je budzetu zafalilo para imaju motivaciju.

      • Lesi

       Dragi Gazda: Ne slazem se sa izjavom: ” taj dio moje price sam rekao samo da bi pojedincima objasnio da je pdv porez koji placa potrosac a preduzetnik samo uplacuje u ime potrosaca. Tj da pdv nije opterecenje za poslovnu zajednicu.” U svakom udzbeniku Mikroekonomije naici cete na iduci graf:

       https://ec2014marielouiseschnetz.files.wordpress.com/2012/11/screen-shot-2012-11-15-at-7-17-06-pm.png

       Samo da skratim problematiku, kada se stavi taksa ad valorem (ili PDV) [radi simplistike analize nazovimo je T] preduzetnik ima nekoliko opcija:

       (1) da u potpunosti proslijedi pdv na potrosaca i ne mijenja marzu (VAS Argument) time sto bi povecao cijenu proizvoda (P) za T, pa bi nova cijena bila P+T.

       (2) Da u potpunosti absorbira taksu T, i smanji svoju marzu (sto bi znacilo da je rijec o trzistu sa nekom vrste monopolisticke moci, cim marza postoji) Ovim cijena ostaje nepromjenjena = P

       (3) U vecini slucajeva poslodavac djelimicno proslijedi taksu T a djelimicno je absorbuje, tako da cijena postaje P+aT gdje je a<1.

       Koliko takse proslijedi zavisi od elasticiteta potraznje i ponude. Posto je vasa prodavnica monopolisticki konkurentna, to znaci da ne moze proslijediti u potpunosti taksu na kupca, jer bi kupac otisao ka konkurenciji i ta firma bi ostala bez biznisa.

       Zakljucak, u vecini slucajeva, teret PDV-a se dijeli izmedju potrosaca i poslodavca.

 • Tns

  A sta ako mali preduzetnik nabavlja repromaterijal u BiH, regularno dobavljacu placa bruto cijenu sa pdv-om, vrsi preradu i onda sve to izvozi? Zasto mali igrac nema pravo na povrat/prebijanje jer ne moze da dostigne sumu od 100.000

  Realno, njemu tih 17% koje platio dobavljacu znaci puno. Jer je mali preduzimac.

  Sto se tice davanja na platu, da ne idemo dalje od Austrije. Bojim se da je Njemacka previlik zalogaj.

  Ukratko, kombinacija visokih nameta na plate i niskog poreza na dobit nije formula koja dobija. To odgovara samo bjelosvjetskim spekulantima, a na terenu se desava da se isplacuju manje plate na racun, a na ruke ide razlika koja je oporezovna sa 10%

  Genijalno postavljene stvari. Nema sta, ruku bih dao za genijalce u vlasti koji to tako skrojise :-P

  • Glumiti gazdu

   Svi koji izvezu robu imaju pravo na povrat pdv. Jer taj pdv nisu naplatili od potrosaca u BiH. Tu se nista ne mijenja.

   To je onaj ulazni i izlazni pdv. Kad preduzece kupi robu za 100 000 plati ulaznog pdv-a 17 000 tu istu robu proda za 150 000 i uplacujr izlaznog pdv-a 17% tj u tom slucaju izlazni pdv je 25 500 km. Od tih 25 500 km izlaznog pdv-a oduzme 17 000km ulaznog pdv-a i dobije 8500 km da plati(sto je suma 17%). Ali samo ako je kupac fizicko lice tj potrosac u BiH(znaci tih 25 500km je platio potrosac pri kupovini jer njemu preduzece na racunu izbaci 150 000km + 25 500km pdv-a).

   Ako tu robu preproda drugom preduzecu onda to preduzece koje kupuje placa tu cifru od 25 500km pdv-a. A preduzece koje je prodalo robu dobija svojih 17 000 pdv nazad. Jer ono nije potrosac.

   Ako tu robu izveze u stranu drzavu. Opet dobija pdv nazad. A potrosac u toj stranoj drzavi placa pdv na tu robu svojoj drzavi po stopi poreza koja vazi u toj drzavi.

   Tako da uvjek potrosac na kraju plati pdv. Preduzece moraju samo da vrse uplatu ulaznog pdv-a i da ga vracaju kad prodaju robu drugom preduzecu ili da ga naplate potrosacu i u ime potrosaca uplate tu dodatnu vrijednost(zbog toga se i zove porez na dodatnu vrijednost). Malo vise administrativnih tj racunovostvenih poslova i to je to.

   U ovom tekstu i ne pricaju o ukidanju povrata pdv-a pri izvozu. Nego o granici ulaska u pdv sistem i povratu pdv-a onih koji prijavljuju promet ispod te granice.

   • Tns

    A kako ne pricaju kada fino kazu da bez 100.000 nema pdv broja? Ili ja ne znam srpski ili oni primaju platu na lijepe oci.

 • Mićo

  PDV je model, kažu, koji je razvila mafija. Države su se se insprisale kod mafije i usavršile sistem. Pored toga, kod vas država ne radi kao uslužni servis građana, nego kao uslužni servis zaposlenih u državnoj upravi. Zato je kod vas država suštinski parazit. Bolje bi prolazili da sve plaćate privatnim uslogodavcima, i školstvo i zdravstvo i penzije i zaštitare sve ostalo, a da se riješite tih parazita. Usput, UIO se postavlja kao zakonodavac, ne kao servis koji treba da sprovodi zakon. On treba samo da radi po zakonu, a ne da filozofira i pretpostavlja da neko zloupotrebljava sistem. Moja preporuka svim u BiH – radite na tome da budete pametniji od parazita. Oni imaju vlast, a vi koristite mozak ili bježite iz te nepravde kao što sam i ja otišao. Puno sreće malim preduzetnicima!

 • Tns

  Evo o kakvoj je pljacki rijec:

  Uzmem robe u vrijednosti od 50.000, obradim je i izvezem vani gotove proizvode za 99.000

  Dakle ne mogu uci u PDV sistem i uhljebima, parazitima i nesposobnjakovicima koji se masiraju za radnog vremena ostavljam 7,264 marke.

  A to mi je mozda pola zarade.

  I ovaj 50:50 sam uzeo radi lakseg racunanja. Sretni su oni koji umiju od jedne marke stvoriti dvije.

  • Glumiti gazdu

   Ako stvarno imas neki biznis i bavis se izvozom onda hitno kod racunovodje.

   Cim si uzeo 50 000 robe napravio si promet od 50 000 i automatski si pdv obveznik. I cim si izvezao robu ostvario si pravo na povrat pdv-a. Ali ako ga ne zatrazis nazad neces ga ni dobiti.

   Ovde ne pricaju o tom povratu pdv-a.

   • Tns

    Cuj Gazda,

    Ja pricam o novoj granici koju nesposobni uljebi zagovaraju, a koja je 100.000.

    Pri tome mi nije jasna potreba da postoje bilo kakve minimalne granice za posjedovanje pdv broja. Ne postoji logicno opravdanje. To je potez kontra start-up.ova.

    Maksimalna je ok, kada se prelazi odtedjena cifra. Ali postojanje minimalne cifre koja se ptopagira u izjava u tekstu pokazuje nesposobnost i ljenost ekipe koja zivi na grbaci naroda.

 • Neko

  Mislim da je korektno pomjeriti tu granicu na 100 000KM…bez veze mali koji jednom slucajno predju prag od 50000 a narednih godina imaju 30000KM dzaba ulaze u sistem

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+