ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

U Sloveniji od danas registracija firme putem interneta

Objavljeno u PRIVREDA

LJUBLJANA, U Sloveniji je od danas moguća registracija firmi preko internet stranice Privredne komore (PK) Slovenije, za šta mora biti ispunjeno nekoliko uslova.

 

Prijedlog za osnivački upis može se predati ako je prije toga na račun u banci uplaćeno 7.500 evra i ako je na odgovarajućem obrascu sklopljen društveni ugovor ili akt o osnivanju.
Kod preduzeća jednog lica (d.o.o.), preduzetnik mora voditi i elektronsku knjigu odluka. Istovremeno, osnivanje preduzeća kod notara je potrebno ako ortaci namjeravaju uložiti stvarne uloge, tipa mašina, nepokretnosti ili opremu, ili ako namjeravaju uloge iznad 7.500 evra uložiti tako da dio uloga bude plaćen nakon upisa u sudski registar osnivača.
Notaru će morati otići i ako se u društvenom ugovoru želi navesti i mogući dodatni dogovore, ili iz drugih razloga, kao i ako se želi voditi i pismena knjiga odluka.

Preko interneta još nije moguće osnivanje preduzeća sa neograničenom odgovornošću, kao i osnivanje komanditnog ili akcionarskog društva. Internetom je već neko vrijeme  moguće registrovanje samostalnih preduzetnika, a prošle godine ih se na registraciju preko e-maila Komore odlučilo njih 214.

Projekat vodi Ministarstvo za javnu upravu Slovenije, čime se želi za najkraće moguće vrijeme omogućiti upis firme u sudski registar i obavljanje drugih postupaka na jednom mjestu, što predstavlja debirokratizaciju poslovanja i smanjenje administrativnih prepreka.

Komentari |


Komentari (52)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+