ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

U martu promet od 28,2 miliona evra

Objavljeno u TRŽIŠTE KAPITALA

BEOGRAD, Ukupan promet na Beogradskoj berzi u martu je iznosio 2,9 milijardi dinara ili oko 28,2 miliona evra, čime je u poređenju sa prethodnim mjesecom zabilježen pad od 22,5 odsto, saopšteno je sa Beogradske berze.

U strukturi mjesečnog prometa akcije su imale dominantno učešće od preko 95 odsto. Investitori su najveće interesovanje iskazali za akcije Naftne industrije Srbije /NIS/, kojima je realizovan ukupan promet od 883,2 miliona dinara ili oko 8,57 miliona evra, a u martu je zabilježen i rekordan broj zaključenih transakcija – 857.512.

Mart je donio prekid višemjesečnog boravka indeksa Berze u zelenoj zoni – prvi put od avgusta prošle godine oba indeksa su zabilježila istovremenu negativnu mjesečnu promjenu vrijednosti.

Indeks najlikvidnijih akcija BELEKS15 je na kraju mjeseca imao 758,85 indeksnih poena, što je za 0,65 odsto niža vrijednost u poređenju sa krajem februara, dok je opšti indeks Berze BELEKSlajn mjesec završio na nivou od 1.425,03, što je za 0,14 odsto niža vrijednost.

U okviru redovne revizije indeksnih pokazatelja, u korpu indeksa BELEKS15 uključene su i akcije izdavalaca NIS Novi Sad, Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd i “Jubmes banka” Beograd, a isključene su akcije izdavalaca “Messer Tehnogas” Beograd i Privredna banka Beograd.

Ukupna tržišna kapitalizacija Beogradske berze na kraju prvog kvartala 2011. godine iznosila je 970,9 milijardi dinara ili oko 9,4 milijardi evra, što u poređenju sa posljednjim danom februara predstavlja za 0,29 odsto nižu vrijednost.

Učešće stranih investitora u ukupnom prometu uvećano je za 25 odsto u odnosu na februar i dnevno je u prosjeku iznosilo 39,3 odsto.

Povećano učešće stranaca u trgovanju akcijama u prvom kvartalu u odnosu na prošlogodišnji prvi kvartal ukazuje na značajniju zainteresovanost i postepeni povratak stranih investitora i trenutno predstavlja jedan od rijetkih pozitivnih signala na domaćem tržištu, navodi se u saopštenju Beogradske berze.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+