ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

U martu najviše energije dobijeno od vjetra

Objavljeno u ENERGETIKA, VIJESTI IZ SVIJETA

MADRID, Vjetroenergija je u mjesecu martu u Španiji prvi put u istoriji imala najviše udjela u proizvodnji električne energije, saopštila je španska elektroprivreda.
“Vjetroparkovi su pokrili 21 odsto potrošnje električne energije i dostigli mjesečni rekord sa proizvodnjom od 4738 gigawatta, pet odsto više nego u istom periodu prošle godine”, navodi se u saopštenju. Hidroenergetskom proizvodnjom pokriveno je 17,3 odsto potrošnje, a solarnom energijom 2,6 odsto. Španija je jedna od vodećih svjetskih zemalja u korišćenju obnovljive energije. Nuklearna energija pokrila je sa 19 odsto potrošnje, a ugalj 12,9 odsto.

“Sa proizvodnjom vjetroenergije u martu, mogli bismo pokriti cjelokupno mjesečnu potrošnju struje zemlje poput Portugala”, saopštilo je udruženje kompanija za korištenje energije vjetra. “Istorijska prekretnica postignuta u području vjetroenergije pokazuje da je ta energija, uz to što je autohtona, čista i sve kompetitivnija, već u stanju snabdijeva tri miliona španskih domaćinstava”, istakao je predsjednik Jose Donoso. Hina

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+