ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

U Hipo Alpe Adria banci “nestalo” preko 100 miliona evra

Objavljeno u FINANSIJE, VIJESTI IZ SVIJETA

BEČ, Specijalna jedinica austrijske policije, koja se bavi istragom poslovanja austrijske banke “Hipo Alpe Adria”, došla je do zaključka da je preko 100 miliona evra “nestalo”, a da je dio tog novca završio u Lihtenštajnu, a dio na Balkanu.
Na pravosuđu je sada da proveri transakcije koje stoje iza nestanka te svote, izjavio je, poslije tri mjeseca pregledanja svih računa banke šef specijalne jedinice Gvido Held, naglasivši da je “uvijek istih deset do dvanaest osoba bilo aktivno u eksternoj mreži oko banke”.

On je predložio zamrzavanje njihovih računa i pritvaranje osumnjičenih, zbog opasnosti od usaglašavanja njihovih iskaza, ali i bjekstva.

Held nije želio da saopštava imena. Međutim, advokati banke su podnijeli 31 krivičnu prijavu, a među prijavljenima su i bivši šefovi Ginter Štridinger i Volfgang Kulterer.

Prema Heldu, kriminalne strukture podržavali su i pojedini ekonomski revizori. Bilansi su, kako je naveo, lažirani, a uprava banke je odbijala da daje podatke eksternim kontrolnim organima pozivajući se na tajnu bankarskog poslovanja.

Specijalna jedinica, kako je objasnio Held, sada analizira ulogu upravnog odbora, koji je, kako ističe, bio “upadljivo neobazriv”.

Afera oko “Hipo Alpe Adria” banke isplivala je na vidjelo krajem prošle godine, kada se banka našla pred raspadom, zbog čega je njemački vlasnik namjeravao da je se riješi, pa je austrijska vlada, kako bi sprečila negativne efekte po bankarski sektor, odlučila da je preuzme.

U vezi sa poslovanjem banke često su se pominjali bivši funkcioneri iz Hrvatske, među kojima i bivši premijer Ivo Sanader, ali ponajviše nekadašnji zamjenik ministra odbrane, koji je osuđen zbog pronevjere državne imovine, Vladimir Zagorec.

Austrijska banka davala je, navodno, bez ikakve provjere i garancija kredite hrvatskim partnerima, ali je i ulagala u neprofitabilne poslove.

Specijalna jedinica dobila je nalog da u potpunosti rasvjetli aferu, kako bi se vinovnici mogli kazniti. Tanjug

Komentari |


Komentari (4)

 • brkoug

  Uredu Sanader i Zagorac, ali nije jasno odakle Ginter i Volfgang, kada stalno tvrde da nijemci ne znaju krasti. Mora da su od nekoga naučili.

 • bosman

  E ako si bio u Njemačkoj, da znaš da je i tamo lopovija u svim porama društva. Ali ni oni sami ne vjeruju sebi da kradu. Da li sa ovim što se dešava u Hypo ima veze i naš INCKO

 • lemi

  to je, dakle, taj Basel 2 u prakticnoj primjeni.

 • bosman

  Kada je Hypo BiH na redu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+