ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

U Evropi 18 zemalja ima jeftiniju obuću od Srbije

Objavljeno u TRGOVINA

obucaBEOGRAD, Tačno 18 evropskih zemalja ima skuplju obuću od one u Srbiji a drugih 18, jeftiniju. Kad bi i po prihodima Srbija bila na evropskoj sredini, podatak  da je obuća za 0,9 odsto u Srbiji jeftinija od evropskog prosjeka bio bi za radovanje, ali nije tako, piše Makroekonomija.org.
Pošto su porodična primanja u Srbiji manja za više od 50odsto od tog prosjeka Evrope ispada da je nakon građana Crne Gore, u Srbiji najteže kupiti garderobu.
U Crnoj Gori je potrošnja domaćinstava 50,5 odsto nivoa potrošnje u EU-28, dok je cijena obuće 105,8 odsto tog prosječnog nivoa, što znači da je u Crnoj Gori potrebno da 109,5 odsto više novca odvoji iz svog porodičnog budžeta kako bi se obukla kao i prosječna evropska porodica.

Sljedi je Srbija sa 48,2 odsto prosječne evropske potrošnje i sa 99,1odsto prosječne cijene obuće, pa je potrebno da izdvoji 105,6odsto više novca nego prosječna evropska porodica u EU. Naravno, ne mora toliko više novca da izdvoji, može (mora) i da ima upola manje obuće, da je nosi dotrajalu ili da je kupuje van Srbije, kako bi porodičnom budžetu uštedio novca za druge namene.
Makedonija je ovde na trećem mjestu: iako ima bitno niži nivo cijena od prosjeka u EU (indeks cijena 80,3 odsto), ima i još niži nivo potrošnje domaćinstava (41,6 odsto), pa da bi jednako potrošili na garderobu kao i prosečni građani EU, morali bi da izdvoje za 93 odsto više novca iz porodičnog budžeta za te namjene nego prosječne porodice u EU.
Najmanje za obuću relativno moraju da izdvajaju u Švajcarskoj: imaju 161,7 odsto nivoa potrošnje u EU28, a cijene su im na nivou 118,4 odsto, te za istu kupovinu obuće potrebuju za 26,8 odsto manje iz porodičnog budžeta u odnosu na prosječne građane u EU.
Holanđani  u prosjeku: imaju za 13,2 odsto viši nivo potrošnje od prosječnog i za 14,2 odsto viši nivo cijena obuće pa treba da izdvoje za 0,9 odsto više iz porodičnih budžeta da se obuju, u odnosu na prosjek.
Izuzev Crne Gore, gdje je obuća skuplja nego u Srbiji, kao kod garderobe i kod obuće Srbija je „zlatno ostrvo“ za plasman ovih proizvoda jer su u svim zemljama u Istočnoj Evropi cijene znatno niže nego u Srbiji. Najniže su cijene obuće u Turskoj (za 32,8 odsto ispod prosječnih u EU28), zatim u Bugarskoj (-25,2 odsto), Albaniji (-25,1 odsto), Makedoniji (-19,7 odsto), Poljskoj (-17,2 odsto), Mađarskoj (-16,5 odsto), Bosni i Hercegovini (-14,2 odsto), Hrvatskoj (-14 odsto), Češkoj (-13,7 odsto), Sloveniji (-10,4 odsto), Ujedinjenom Kraljevstvu (-9,4 odsto), i još u sedam zemalja.
Obuća je najskuplja u Norveškoj, Islandu, Švedskoj, Danskoj i Švajcarskoj, ali kada se uporedi sa porodičnim budžetima ovih zemalja, oni mogu najviše da je sebi i priušte.

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+