ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

U Češkoj na jedno slobodno radno mjesto konkuriše 1,5 nezaposlenih

Objavljeno u POSAO, VIJESTI IZ SVIJETA

SARAJEVO, U avgustu ove godine stopa nezaposlenosti u Češkoj je pala na četiri posto, što je najmanja nezaposlenost u toj zemlji u posljednje dvije decenije. 

Nacionalni biro rada je saopštio u petak da u prosjeku trenutno na jedno slobodno radno mjesto u Češkoj konkuriše svega 1,5 nezaposlenih.

Stopa nezaposlenosti u zemlji je manja za 0,1 posto u odnosu na juli ove godine.

Na biroima rada u Češkoj, čija populacija iznosi 10,5 miliona, registrovano je 296.826 nezaposlenih, što je manje za 91.648 radnosposobnih osoba nego u avgustu 2016. godine.

Poslodavci u Češkoj su preko biroa rada u avgustu nudili 199.273 slobodna radna mjesta.

S druge strane, prosječna mjesečna plata u Češkoj je u drugom kvartalu ove godine porasla za 7,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Nacionalni zavod za statistiku Češke je saopštio u utorak da je prosječna mjesečna plata u toj zemlji iznosila 29.346 kruna, odnosno 1.128 evra.

Prema posljednjim statističkim podacima, građanima Češke je prosječna plata porasla nominalno za 7,6 odsto, a realno za 5,3 odsto, u odnosu na isti period prošle godine.

Ekonomski analitičari su očekivali nominalni rast od oko 6 odsto, a realni oko 4,6 odsto.

Najviše prosječne plate u toj zemlji zabilježene su u Pragu, gdje su u drugom kvartalu ove godine dostigle iznos od 37.046 kruna, ili 1.424 evra.

Sindikati u zemlji su sredinom septembra najavili razgovore s Vladom kako bi od nje zatražili povećanje i minimalnu platu koja trenutno iznosi 469 evra. Anadolija

Ključne riječi:  , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+