ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

U BiH raste izvoz voća i povrća

Objavljeno u PRIVREDA, TRGOVINA

BANJALUKA, BiH svake godine evidentira porast izvoza voća i povrća, a prosječna godišnja stopa rasta u proteklih osam godina iznosi 24 odsto, a povrća šest odsto, navodi se u “Vodiču za izvoz voća i povrća u EU”, koji su sačinila entitetska resorna ministarstava.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić rekao je da se od voća najviše izvozi malina, jagoda i šljiva, a od povraća krastavac kornišon, paprika i kupus.

On je dodao da je ova publikacija, prije svega, namijenjen potencijalnim izvoznicima, te da je značajan imajući u vidu da se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju tržište EU otvorilo za domaće proizvođače.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Nijaz Brković naveo je da “Vodič” sadrži procedure za izvoz voća i povrća u EU, potrebnu dokumentaciju /trgovačku, transportnu i carinsku/, analize rada laboratorija u BiH, standarde i ostalo.

On smatra da će ova publikacija biti od velikog značaja za poljoprivrednike, čija će proizvodnja rasti i izvoz se povećavati.

“Vodič” je rezultat saradnje dva ministarstva uz pomoć Projekta unapređenja poslovne klime i pristupa tržištu, koji sprovodi Grupacija Svjetske banke u partnerstvu sa Ambasadom Velike Britanije u BiH.

Komentarišući trenutnu vremensku situaciju, hladno vrijeme i snijeg, sagovornici su istakli da je rano govoriti o procjeni štete na usjevima i voćnjacima, ali da su nadležne službe na trenu.

Oni su rekli da snijeg nije veliki problem, koliki će biti eventualni mraz, te podsjetili na mjeru sufinansiranja premije osiguranja, koju resorna ministarstva sprovode i na koju su apelovali.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci najavljeno je da će u narednom periodu voćarima u Srpskoj biti isplaćena prošlogodišnja šteta od mraza. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+