ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Turski biznismen u egzilu kupio Vertu, proizvođača luksuznih pametnih telefona

Objavljeno u TELEKOMUNIKACIJE i IT, VIJESTI IZ SVIJETA

Na čelu Bafertona nalazi se turski biznismen Hakan Urzan koji, prema pisanju Daily Telegrapha, ima mračnu prošlost.

Tokom ‘90-ih godina porodica Urzan je posudila novac od Nokije i Motorole kako bi pokrenula mobilnu mrežu pod nazivom Telsima, ali stvari su ubrzo krenule naopako. Telsima se našla u finansijskim problemima, kasnila je s otplatom duga, a istovremeno su se pojavile spekulacije da porodica novac troši na privatne avione i imovinu. Iako su sudovi u New Yorku odredili isplatu više milijardi dolara odštete Nokiji i Motoroli, porodica Urzan i dalje negira optužbe.

Prije 15 godina Hakan Urzan je u odsustvu osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda jer se nije pojavio na ročištu vezanom za optužbe.

Zbog optužbi za prevaru, turske vlasti su zaplijenile porodičnu imovinu koja je uključivala banku, televiziju, Telsimu i druge kompanije. Hakana i njegovog brata Cema tužio je i američki predsjednik Donald Trump jer su odustali od dogovora da kupe apratmane u njegovom tornju.

Nakon što je dobila politički azil u Francuskoj, porodica Urzan živi van Turske. Nije jasno zašto je Hakan Urzan kupio Vertu koja je u proteklih deset godina često mijenjala vlasnike. Kompaniju je 1998 godine osnovala Nokia, 2012. je prodata kompaniji EQT VI, a četiri godine kasnije kompaniji Godin Holdings iz Hong Konga. Klix

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+