ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Svi Srbi mogu dobiti državljanstvo Srbije

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

BEOGRAD, Skupština Srbije usvojila je danas izmjene Zakona o državljanstvu kojima je omogućeno svim Srbima koji žive van Srbije da dobiju državljanstvo Srbije.

Prema zakonu, koji je usvojen sa 197 glasova poslanika, uslov za dobijanje državljanstva Srbije, bez odricanja od stranog državljanstva, jeste da podnosilac zahtjeva ima najmanje 18 godina, da je poslovno sposoban i da potpiše izjavu da Srbiju smatra svojom državom.

Državljaninom Srbije ubuduće će se smatrati i crnogorski državljanin koji je 3. juna 2006. godine imao prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, ako podnese zahtjev i pismenu izjavu da se smatra državljaninom Srbije.

Građani Crne Gore koji u momentu osamostaljivanja Crne Gore nisu imali prijavljeno prebivalište u Srbiji moći će da dobiju srpsko državljanstvo pod olakšanim uslovima koji važe za sve građane bivših članica SFRJ.

Ti građani mogu zatražiti državljanstvo ako su punoljetni, ako im zakonski nije oduzeta poslovna sposobnost i ako podnesu pismenu izjavu da Srbiju smatraju svojoj državom.

Pripadnici drugih naroda i etničkih zajednica takođe mogu u roku od dvije godine od dana stupanja zakona na snagu da podnesu zahtjev za dobijanje srpskog državljanstva.

Izmjene i dopune Zakona o državljanstvu pripremljene su po konceptu čija rješenja bi trebalo da obezbijede uređivanje sticanja i prestanka srpskog državljanstva, kontinuitet državljanstva i sprečavanje nastanka apatrida.

Komentari |


Komentari (179)

 • draga

  rodila sam cerku u Norveskoj i sad sam se vratila da zivim u Srbiji.Muz mi je dobijo drzavljanstvo 2010 .Mi smo izbeglice iz Hrvatske.Cerka mi je zavrsila ovde 6 ,7,8 razred sad se upisala u srednju skolu .Tu u staroj pazuvi smo sagradili kucu .neznamo kako da nam cerka dobije drzavljanstvo.unapred hvala.neznamo sta da radimo traze nam neke papire sto mi neznamo sta je to.Jako sam u neudomici vise dali da ostanem ovde ili da se vratim nazad.Cerka voli da zivi ovde i njoj je jako ljepo.Molim dali mi mozete odgovoritikoju dokumetaciju da pripremim ili na koji nacin da dobijem drzavljanstvo za nju.unapred hvala Draga

 • млађо

  @ draga Овде можете пронаћи тражене информације: http://www.mup.gov.rs/cms_cir/dokumenta.nsf/drzavljanstvo.h

 • млађо

  @ draga Ипак савјетујем вам да се распитате у полицијско станици…јер је ваш веома специфичан случај, и то са администрацијом се може доста лако и брзо рјешити. Срећно.

 • MM

  @draga
  Uopšte ne vidim neki veći problem u vašem slučaju, pored svega vam predlažem što reče Mlađo, da lično odete tu u Pazovi, gdje imate prijavljeno prebivalište, a vaša kćerka, mora isto to imati, bar dok je išla tu u školu morala je imati boravište, koliko vidim u to vrijeme, bar prema mužu niste imali prebivalište. Pored toga, još je najbolje, da lično Vaša kćerka, preda komplet taj zahtjev i ako nema prijavljeno boravište onda mora kod Vas, ali morate i platiti taksu, kada se zahtjev predaje u Republici Srbiji…Ako, Vam to ne ide u Pazovi, posavjetuj te se u njihovoj višoj instanci Novi Sad, pošto Pazova pripada NS-u ili da odete direktno u MUP. Sigurno Vas neće niko odbiti, a vaša kćerka ima apsolutno pravo, još ako nije prešla određen broj godina u skladu sa Zakonoom, može automatski da završi za dan.

 • nemanja

  Molim vas ako neko moze da mi napise sta sve od dokumenata treba za drzavljanstvo Srb. Ja sam iz RS??hvala unaprijed

 • млађо

  @ nemanja Здраво, ово је линк на коме можеш видјети шта ти је све неопходно: http://www.mup.gov.rs/cms_cir/dokumenta.nsf/drzavljanstvo-prijem-bez-otpusta.h
  Грађани Српске, захтјеве за пријем у српско држављанство подносе првенствено Генералном конзулату Србије у Бања Луци, а затим и путем Амбасаде Републике Србије у Сарајеву. Срећно!

 • млађо

  @ nemanja Такође…све неопходне образце и информације можеш преузети са линка ”МИП-а”: http://www.mfa.gov.rs/sr/index.php/cyr/konzularni-poslovi/drzavljanstvo

 • Peja

  Rođen sam u Titograd i prije par dana je ustanovljeno da sam R.Srbije Državljanin .
  Pošto zivim u Njemackoj i dvoje dece su u Njemackoj rođeni Sin 1992god .Ćerka 1993 god .
  nisam ih upisao u knjigu rođenih ni u R.srbiju ni u Crnu Goru .
  Sad bi ih upisao u R.Srbiju , dali možete mi pomoci ili dati koji dobar pravac kako bi uspeo decu upisati u knjigu Državljanina R.Srbije
  Unapred vam se zahvaljujem .

 • dalibor

  sta mi treba od dokumenata,ja imam srpsko drzavljanstvo a za suprugu i prvog sina sam predao za dvojno drzavljanstvo,medutim sam dobio jos jednog sina ove 2013 pa hocu i njega upisati u dvojno drzavljanstvo.hvala unarpijed.

 • млађо

  @ Peja Здраво, кажеш да си рођен у Подгорици и да имаш српско држављанство…могућа су два сценарија; 1) рођење дијетета можеш пријавити преко Амбасаде Републике Србије или Конзулата Републике Србије у Њемачкој, наравно ако немаш пријављено пребивалиште на територији Републике Србије; 2) ако имаш пријављено пребивалиште на територији Републике Србије, довољно је отићи до општинске матичне службе и ту пријавити рођење дјетета.
  Срећно.

 • млађо

  @ dalibor Твој син рођен 2013 стиче српско држављанство по поријеклу, обзиром да си ти (а предпостваљам и супруга) у моменту његово рођења држављани Републике Србије, потребно је само извршити упис у књигу држављана путем општинске матичне службе (ако имаш пребивалиште у Републици Србији), или путем Амбасаде / Конзулата (ако немаш пребивалиште на територији Републике Србије).

 • bebac

  Zna li neko kakva je procedura za dobijanje dokumenata i prijavu mjesta boravka u Srbiji posto planiramo da selimo iz Republike Srpske u Srbiju citava porodica?

 • lule69

  KOLIKO SE DUGO CEKA ,KO JE PODNEO ZAHTEV U BANJOJ LUCI 2012.I KO IMA PREBIVALISTE U BIH RS,TAD JE BILO BESPLATNO,

 • Natasa

  Hocu da predam papire za celu porodicu,nadam se da ce mi neko odgovoriti,naime,procitala sam sve zanima me da li je potreban neki dodatni papir za dete s obzirom da je rodjeno u Srbiji ali da nikad nije upisano u tamosnju knjigu dzavljana…hvala unapred

 • Marko94

  Poštovani, državljanin sam BiH, ove godine planiram upisati fakultet u Srbiji a uporedo i poceti raditi ali je uslov za dobijenje tog posla između ostalog i državljanstvo R.Srbije. Obzirom da mi je ostalo jako malo vremena (tačnije 3 meseca), molim Vas za savet kako najbrže mogu doci do državljanstva?

 • MM

  Marko94,
  Opšte je poznato da sada sporo rješavaju zahtjeve u Republici Srbiji navodno(tek iz 2009.g), jer nemaaju dovoljno administrativnih radnika za te poslove u MUP-u RS. Nedavno je bilo i pitanje tog ”sporog” rješavanja zahtjeva građana Srpske za prijemu državljanstvo R.Srbije. Obećali su navodno da će to pitanje biti riješeno na sledećem zasjedanju obe Vlade (Republike Srpske i Republike Srbije, ako uopšte dođe do te zajedničke sjednice uskoro obzirom na malo ”zahlađenim odnosima” između Srpskei R.Srbije ).
  Najprije se dobije rješenje o prijemu u državljanstvu R.Srbije, kada se direktno preda zahtjev negdje u R.Srbiji, gdje već ”duži vremenski period privremeno i povremeno boravite”i, alii majte na umu činjenicu, da morate platiti taksu.
  Nataša,
  Vaše dijete je najvjerovatnije upisao u matičnu knjigu rođenih i u r.Srbiji i u BiH, predlažem Vam da priložite oba izvoda iz obe države.

 • Sale

  Postovani, ja sam rodjen u Beogardu ali nikad nisam trajno ziveo u Srbiji i josuvek zhivim van zemlje. Sad sam najzad dobio drzhavljanstvo i upisan sam u maticnu knjigu rodjenih. Ali nemam maticni broj. Koja je procedura da se dobije maticni brjo? Ja predpostavljam da se prvo mora imati maticni broj da bi se mogao dat zahtev za licnu kartu, ali nisam siguran. Hvala.

 • Nebojsa

  Interesuje me ako je neko upucen oko ovog slucaja. Rodjen sam 1993. godine u Novom Sadu, 20 godina sam drzavljanin Srbije ali drzavljanstvo nemam, fakticki nigde ne postojim. Zahtev sam predao 17.02.2011. par dana pre mog punoletstva. Koliko sam upucen, automatski se stice drzavljanstvo ako si drzavljanin 10 godina na teritoriji. Takodje imam izdat PSP(poznavanje saobracajnih propisa) kao jedini dokument od strane Sup-a. Dobio sam i poziv za regrutaciju sto sam i obavio. Drzavljanstvo mi je potrebno radi sredjivanja licne karte i pasosa. Takodje MUP Beograda mi trazi da platim dopunu takse u iznosu od 15.000 dinara iako sam vec platio 2000 kada sam podnosio zahtev. Nadam se da ce neko izdvojiti malo vremena da mi objasni sta da radim, i kome konkretno treba da se obratim, posto nemam nikakvu nameru da placam ovoliku taksu. Hvala

 • cobra

  Ja imam Hrvatsko državljanstvo i pasoš a čiko koji bi me posvojio iz ekonomski razloga Srbijansko.Pošto trenutno boravim u Finskoj interesuje me gdje da odradim usvajanje da bi lakse iz bezbjednosnih razloga dobio dršžavljanstvo.JER SE BOJIM DA NE ISPADNE SKUPLJA PITA OD TEPSIJE.

 • edin

  Postovani,
  nadam se da ce mi neko pomoc u vezi mog problema ,ili dati savjet sta da radim,
  sin mi je rodjen na Kosovu,opstina Pec,ima drzavljanstvo RS,i pasos koji je dobio od konzulata RS u Herceg Novom,sa kojim ne moze da putuje u eu bez vize jer mu je izdata od koordinacione uprave u Kragujevcu,
  molim vas da mi predlozite sta da radim da bi moj sin imao pasos i sva potrebna dokumenta bez natpisa koordinacione uprave.

 • nedo

  Postovanje ja zivim u crnoj gori bijelo polje sluzio sam vojni rok u sombor a ratno stanje u backoj palanci i tretiran sam u crnoj gori kao neprijatelj te drzave jer nisam napusto ka 70% drugih kakobih ja ostvario srpsko drzavljanstvo i dokumenta a nezivim u srbiji al necu da se odreknem te zemlje od koju sam branio i koja nas uvek brani poz braco srbi.

 • dalibor lekic

  posovani zena mi je is makedonije vencani smo imamo dvoje dece kako moja zena moze da dobije srpsko drzavljanstvo hvala unapred

 • igor kostadinovic

  Ja imam hrvatsko drzavljanstvo. Dali se isplati uzeti srpsko drzavljanstvo?
  Pozdrav i hvala.

 • igor kostad

  Ja imam hrvatsko drzavljanstvo. Dali se isplati uzeti srpsko drzavljanstvo?
  Pozdrav i hvala.

 • igor

  Zaposlenje…invalidska penzija..
  Iako je hrvatska u eu. I koliko se ceka i koje su sanse da ga dobijem? Srpsko drzavljanstvo. Otac i sestra imaju oba i hr i srpsko..dvojno.

 • petar

  Šta osim državljanstva dobijamo ? Da li ćemo moći koristiti usluge srbijanskog zdravstvenog sistema ili će mo samo nosati lične karte?

 • Adela

  Postovanje
  U braku sam 25 godina.Ja sam iz bosnjacke nacionalnosti a moj muz pravoslavne.Imamo 2 punoletne djece cak smo djed i baka.Porodicno smo hteli predati za drzavljanstvo Rrpublike Srbije..ja sam odmah odbijena.Razlog:
  1_ Nisam Srpske nacionalnosti
  2_ Nije mi bar jedan roditelj Srpske nacionslnosti
  Da bih dobila Srbijansko drzavljanstvo trbam jedan od ovih zahtijeva da ispunjavam……
  Trebam biti 3 godine prijavlnena na teritoriji Republike Srbije..ili
  Trebam najmanje 3 godine biti ,,udata za drzavljanina Republike Srbije ”
  Bez obzira sto sam rodjena, sto zivim , sto sam prijavljena i sto sam drzavljanin Tepublike Srpske ..
  Nine to fer niti korektno da se lravi blam j da sam zbog toga jako ogorcena

  • Ilija iz Zvornika

   alo ne postoi bosnjacka nacionalnost a bome ni pravoslavna toje vjeroispovjest a drugo normalno dasi odbijena trazi ti drzavljanstvo Turske i Arabije ane Srbije njima je dosta problema i sa Kosovom i Novim Pazarom josim samo ti falis

 • Jami

  Zdravo,imam dvojno državljanstvo( Republike Srpske i Republike Srbije ) već dvije godine, pa mene sad zanima da li moja beba na osnovu mene može da dobije Srbijansko državljanstvo. Inače živimo u Republici Srpskoj i moje dijete je rođeno u BL i sta je potrebno od mojih dokumenata da bih moje dite dobilo drzavljanstvo.

 • ← Older Comments

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+