ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Sve veća zabrinutost zbog rasta ekonomske moći Pekinga

Objavljeno u VIJESTI IZ SVIJETA

LONDON, U svijetu je sve veća zabrinutost zbog rasta ekonomske moći Kine – rezultati su najnovije ankete britanske medijske kuće Bi-Bi-Si.

U poređenju sa sličnom anketom, koju je Bi-Bi-Si proveo  2005. godine, negativna mišljenja o napretku  ekonomske moći Kine  u porastu su u SAD, Francuskoj, Kanadi, Njemačkoj i Italiji.

Tako mišljenje sve više preovladava i u Velikoj Britaniji i Meksiku. Međutim, kada se na rezultate pogleda u cjelini, onda su mišljenja prema Kini i dalje pozitivna.

U svim zemljama u kojima je ispitivanje obavljeno, u prosjeku se oko 50 odsto anketiranih izrazilo pozitivno prema kineskoj ekonomskoj moći dok je 33 odsto imalo negativno mišljenje. Najpozitivnija mišljenja izražena su u Africi, i to u Nigeriji (82 odsto) i Keniji (77 odsto).

Ispitanicima je postavljano pitanje da li Kina na pošten način trguje sa drugim zemljama.

U Japanu, Južnoj Koreji, Njemačkoj i Italiji 50 odsto je odgovorilo da se Kina na nepošten način odnosi prema svojim trgovinskim partnerima,  u SAD isti odgovor  dalo je 45 odsto, dok 24 odsto ispitanih nije saglasno  s  tom konstatacijom.

Kineska politika, koja je privukla tako veliku pažnju u medijskom i poslovnom svijetu, jeste  pristup Pekinga svojoj valuti jen, čija je vrijednost održavana na niskom nivou što, prema ocjenama brojnih analitičara, Pekingu daje nepoštenu prednost nad ostalim konkurentima.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+