Capital.ba

Suficit od slatkiša

22.11.2010. / 7:35

BEOGRAD, Kapaciteti srpske konditorske industrije mnogo veći od domaće potrošnje. Čak 90 odsto izvoza ide u zemlje CEFTE, a ostatak u EU, SAD i Kanadu.
 
Konditorska industrija Srbije godišnje proizvede oko 120.000 tona konditorskih proizvoda i ostvari suficit od oko 60.000 miliona dolara, izjavio je Milan Prostran, sekretar udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS).
Srbija godišnje izveze slatkih proizvoda u vrijednosti od 150 miliona dolara, a najviše oko 90 odsto u zemlje CEFTE, dok svega 10 odsto u zemlje EU, Amerike i Kanade, što strukturu izvoza čini veoma nepovoljnom.
– Kapaciteti srpske konditorske industrije mnogo su veći od domaće potrošnje i zato je ta grana privrede primorana da se okrene izvozu – kazao je Miroljub Aleksić, predsednik konditorske grupacije PKS-a.
Konditori su, dodaje Aleksić u nepovoljnijem položaju od onih u regionu i EU, jer sirovine za proizvodnju plaćaju 20 do 30 odsto skuplje. Najveći problem konditorske industrije Srbije su „nametnute“ posebne dažbine na uvoz mlijeka u prahu i da njih treba potpuno ukinuti. Novosti

KONDITORI U BROJKAMA
120.000 tona slatkiša proizvede godišnje Srbija
60.000 miliona dolara iznosi suficit od konditora
90 odsto robe izveze se u zemlje CEFTA
30 odsto skuplje domaće sirovine od istih u regionu

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!