ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Strani radnici izazvali talas štrajkova u V. Britaniji

Objavljeno u ANALIZE, VIJESTI IZ SVIJETA

LONDON, Svi londonski listovi na naslovnim stranama izvještavaju o talasu štrajkova u Britaniji, u znak protesta zbog zapošljavanja stranih radnika u klimi rastuće nezaposlenosti u Britaniji.

“Britanski poslovi za Britance”, slogan koji je premijer Gordon Braun izrekao 2007. godine sada ga progoni, primjećuju Indipendent, Dejli Telegraf i Tajms.
Radnici, mahom u naftnoj i hemijskoj industriji, odlučili su se na štrajk podstaknuti upravo Braunovim obećanjem, koje nije u saglasnosti sa onim što se na tržištu radne snage zapravo događa, piše Tajms. Talas štrajkova je podstaknut nezadovoljstvom radnika jedne rafinerije nafte u Linkolnširu, nakon što je unajmljena jedna italijanska firma da obavlja poslove na toj lokaciji.
Britanski radnici, zavedeni Braunovom krilaticom, su se osjetili ugroženim, dok sam premijer odbija da je se, uprkos kritikama kako tada tako i sada, odrekne.
Dejli Meil ocjenjuje da je “praznina” Braunovog obećanja “britanski poslovi Britancima” sad iznijeta na svjetlost dana, dok Indipendent piše da se Braun igrao s vatrom i nije čudo što se sad opekao.
Tajms u uredničkom komentaru primjećuje da se u vrijeme krize pojavljuje zabrinjavajući trend ekonomskog nacionalizma, koji bi trebalo izbjeći. To ne samo da se zasniva na pogrešnom vjerovanju da postoji jasno određen broj radnih mjesta na mjestu i da ako strani radnici dobiju neke od njih, domaći ga gube, nego je i ekonomski neodrživ i vodi pravo u propast, navedeno je u komentaru.

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+