ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Strana ulaganja – ključna za konkurentnost regiona

Objavljeno u PRIVREDA

SARAJEVO, Svjetska banka vjeruje u potencijale jugoistočne Evrope, a strana ulaganja mogu igrati ključnu ulogu u povećavanju konkurentnosti regiona, rekao je danas u Sarajevu šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Marko Mantovaneli.

Obraćajući se prisutnima drugog dana “Sarajevo biznis foruma 2011”, Mantovaneli je istakao da je jedini način da se napreduje u jugoistočnoj Evropi dijalog vlada, te posredstvom privatnog sektora.

“Prednost ovog regiona je u geografskom položaju, jer je blizu svim članicama EU, međutim potrebno je unaprijediti vještine, te cijenu radne snage, koja je dosta niska. Treba se zadržati na tim vještinama, jer su zahtjevi za njima sve veći, tako da ih treba konstantno unapređivati”, naglasio je Mantovaneli.

On je istakao da vlasti ovog regiona treba da posvete pažnju novoj generaciji vještina – vještina koje su fleksibilne, koje omogućavaju radnicima da se mogu lagano prebacivati iz jednog u drugi sektor.

Prema njegovim riječima, poslovanje u zemljama zapadnog Balkana još je otežano, mada sve one rade na tome da se ti nedostaci smanje, a isti slučaj je i sa njihovom konkurentnošću, koja može odigrati ključnu ulogu za razvoj zemlje.

Mantovaneli je istakao da se kako u BiH, tako i u cijelom regionu biznis suočava sa preprekama, koje se odnose na dobijanje građevinskih dozvola, veliki broj koraka u konceptu poreske politike, kao i obimu poreza.

On je podsjetio da će Svjetska banka u narednih četiri do pet godina finansirati projekat u vezi sa plovnošću rijeke Save, što je bitno za BiH, Srbiju, Hrvatsku, tako što će se raditi na proširenju njenog korita. “Ovaj region ima potencijal u energetici, drvnoj industriji, poljoprivredi… što bi trebalo da bude privlačno za strane investitore”, dodao je Mantovaneli.

Govoreći o prednostima ulaganja u BiH, predstavnica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH Majda Bećirović istakla je da BiH ima vrlo povoljnu legislativu, poresku i carinsku politiku, fond za strane investicije, da je njena valuta stabilna, a devizne rezerve stabilne, kao i bankarski sektor, što zemlju čini privlačnom za strane ulagače.

Prema njenim riječima, prednosti ulaganju u BiH ogledaju se i u potpisanim sporazumima o slobodnoj trgovini sa mnogim zemljama, kao i sporazumi o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa više od 30 država.

Bećirovićeva je istakla da strani investitor u BiH može biti vlasnik nekretnine, ima ista prava kao i njeni građani, te da je minimalni kapital da se osnuje firma tipa društva sa ograničenom odgovornošću (DOO) 2.000 KM.

“Što se tiče poreskog sistema u BiH, imamo jedinstvenu PDV stopu od 17 odsto, što je najniža stopa u regionu, a porez na prihod koji plaćaju preduzeća je samo 10 odsto”, naglasila je Bećirovićeva, dodajući da u BiH postoje i inicijative i poreske olakšice.

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+