ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Stopa anketne nezaposlenosti u BiH 20,5 odsto

Objavljeno u OSTALO, POSAO

SARAJEVO, Stopa anketne nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini u 2017. godini iznosi 20,5 odsto, preliminarni su podaci iz Ankete o radnoj snazi Agencije za statistiku BiH. 

Stopa nezaposlenosti smanjena je u odnosu na 2016. godinu kada je iznosila 25,4 odsto.

Anketa o radnoj snazi u BiH provedena je polovinom aprila 2017. godine na uzorku od 10.629 domaćinstava.

Prema dobijenim podacima, radnu snagu u BiH (ekonomski aktivno stanovništvo) je činilo 1.026.337 osoba, dok je broj neaktivnih bio 1.380.994 osoba. U okviru radne snage bilo je 815.659 zaposlenih i 210.678 nezaposlenih osoba.

U okviru zaposlenih osoba bilo je 32.168 neplaćenih pomažućih članova domaćinstva.

Stopa nezaposlenosti bila je najviša među mladim osobama starosti 15 do 24 godine i iznosila je 45,8 odsto.

Podaci iz Ankete takođe pokazuju da u BiH manje od polovine radno sposobnog stanovništva (42,6 odsto) čine aktivne osobe, tj. one koje na tržištu rada učestvuju kao zaposlene i nezaposlene osobe.

Anketa o radnoj snazi se provodi prema standardima Međunarodne organizacije rada (ILO), a zaposlenima se tretiraju osobe koje su tokom referentne sedmice (sedmica prije provođenja ankete – od ponedjeljka do nedjelje) obavljale bilo kakav posao za platu (u gotovini ili naturi) ili za porodičnu korist.

Ona se smatra realnijim parametrom o stanju na tržištu rada, za razliku od registrovane nezaposlenosti koja uzima u obzir prijavljene na zavodima za zapošljavanje.

Stopa registrovane nezaposlenosti, prema podacima Agencije za statistiku BiH za april 2017. godine, iznosila je 39,6%. Indikator.ba

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+