ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

STK BiH apelovala na hitno donošenje podzakonskih akata carinske politike

Objavljeno u TRGOVINA

SARAJEVO, Spoljnotrgovinska komora BiH, u ime poslovne zajednice BiH, apelovala je na Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH da što prije budu usvojeni podzakonski akti Zakona o carinskoj politici, a prvenstveno odluka o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobođanje od plaćanja uvoznih dažbina, kako bi privrednici ostvarili zakonom propisana prava.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH ističu da bi odluka o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobođanje od plaćanja uvoznih dažbina u znatnom obimu podstakla privrednike da modernizuju svoju opremu i proizvodnju.

“Iako je teško brojčano istaći značaj donošenja ove odluke, s pravom možemo reći da bi se za svaku ozbiljniju kompaniju, a prevashodno izvoznika iz BiH, primjena odluke mjerila u uštedama hiljada KM na osnovu oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina”, navode iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Iz Komore podsjećaju da je zakonski rok za izradu podzakonskih akata Zakona o carinskoj politici bio šest mjeseci od njegovog usvajanja, ali da do danas nisu doneseni akti koje treba da predloži Upravni odbor UIO BiH.

Zbog toga što nisu doneseni podzakonski akti onemogućena je primjena Zakona o carinskoj politici BiH što dodatno otežava redovne aktivnosti privrednika koje je početkom ove godine ohrabrio početak procesa javnih konsultacija za sačinjavanje prednacrta odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobođanje od plaćanja uvoznih dažbina.

“Poslovna zajednica u BiH je očekivala da će Upravni odbor UIO BiH nakon razmatranja prijedlog odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobođanje od plaćanja uvoznih dažbina uputiti u dalju proceduru uviđajući hitnost i njen značaj za privredne subjekte u BiH”, navodi se u saopštenju.

Iz Komore podsjećaju da Upravni odbor UIO na nedavnoj sjednici nije usvojio prijedlog, te na takav način još prolongirao sprovođenje Zakona o carinskoj politici.

Spoljnotrgovinska komora podsjeća da je, osim oslobađanja plaćanja carine na uvoz mašina, jedna od najvažnijih novina u ovom zakonu elektronski postupak provoza i elektronsko podnošenje carinskih prijava, što bi trebalo da ubrza procedure carinjenja roba i umanji troškove postupka. Srna

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+