ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Šteta zbog promjene kursa dinara premašiće 72 miliona evra

Objavljeno u PRIVREDA

BEOGRAD, Šteta koju će u Srbiji na kraju ove poslovne godine pretrpjeti ukupno 52 srednja i velika preduzeća, od čega 16 stranih i 36 domaćih, zbog promjena kursa dinara premašiće 72 miliona evra, saopšteno je na sajtu Unije poslodavaca Srbije.

Menadžmenti stranih kompanija koje posluju u Srbiji, kako se dodaje,  imaju velike probleme da objasne svojim gazdama u ekonomski razvijenim zemljama svijeta kako je moguće da se u samo nekoliko nedjelja istopi 15 do 43 odsto planiranog profita koje bi ove kompanije u toku 2012. godine ostvarile u Srbiji da je kurs dinara bio stabilan i predvidljiv u odnosu na evro i druge valute.

S druge strane, domaće proizvodne kompanije koje nabavljaju sirovine iz inostranstva, a svoje proizvode plasiraju u Srbiji, takođe će zabilježiti višemilionske gubitke, pošto nemaju mogućnosti da značajnije podižu cijene, s obzirom da je kupovna moć građana Srbije od 2008. godine do danas opala za 24,5 odsto, što se jasno vidi kroz pad prometa u trgovini na malo.

Vodeći ljudi 17 kompanija, pretežno izvoznika,  rekli su da kurs treba fiksirati na između 120 i 135 dinara za jedan evro i braniti ga na tom nivou bar godinu dana, a onda u zavisnosti od situacije procijeniti šta uraditi u periodu od narednih godinu dana.

Čelnici 14 kompanija, uglavnom uvoznika, istakli su da je bez obzira na visinu kursa neophodno da Narodna banka Srbije na početku svake poslovne godine ili bar na svakih pola godine jasno kaže u kojim okvirima će se kurs kretati i koliko će dinar padati, kako bi mogli da ovo predvide u svojim finansijskim planovima i nadoknade gubitke.

Menadžeri 12 preduzeća rekli su da regulacija kursa i dalje treba da ostane kakva jeste, ali da se moraju uvesti oštre kaznene mjere za špekulante i određene organizacije i banke koje su “debelo” zaradile na urušavanju kursa dinara.

Rukovodioci pet  preduzeća rekli su da bi, s obzirom da se sve kalkulacije vrše u evrima, a nešto malo i prema dolaru i švajcarskom franku, bilo dobro da država dozvoli da evro postane legalno sredstvo plaćanja, čime bi se privreda sačuvala gubitaka koje godinama unazad već trpi zbog nesigurne politike kursa.

Rukovodioci preduzeća su upozorili da privreda ne zna u kojim će se okvirima kretati monetarna politika i da li će država dozvoliti “proklizavanje” kursa dinara, a kao još jedan problem naveli su i to što ne postoji predvidljivost u kretanjima cijena energenata, lokalnih komunalnih taksi i slično. Srna

Ključne riječi:  , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

  Komentariši

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  (obavezno)

  Pravila komentarisanja

  Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

  A- A A+