ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Šteta 2,8 miliona KM od utaje poreza

Objavljeno u FINANSIJE

BANJALUKA, Poreska uprava Republike Srpske /RS/ u prošloj godini je nadležnim tužilaštvima podnijela 16 izvještaja protiv 23 lica u vezi sa utajom poreza, dok je ukupan iznos pričinjene štete za budžet RS u 2010. godini bio 2.898.000 KM, izjavio je direktor Poreske uprave RS Mile Banika.

On je rekao da je u prošloj godini pokrenuto 18.802 postupaka prinudne naplate poreza na ukupan iznos od 120 miliona KM, dok je u 2009. godini takvih postupaka bilo 11.330 na ukupan iznos od 70 miliona KM.

“Smetnje i zadržavanja u naplaćivanju duga stvaraju i odluke Vlade RS o reprogramima i sada imamo na snazi 314 sporazuma o dugoročnom reprogramu poreskih obaveza na ukupan iznos duga od 280 miliona maraka”, rekao je Banika za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, u RS se trenutno 291 preduzeće vodi u stečaju i njihove obaveze iznose 261 milion KM, dok su obaveze nesolventno proglašenih obveznika oko 100 miliona maraka i trenutno ih ima oko stotinu.

On je pojasnio da je geneza najvećeg dijela poreskog duga u evidencijama Poreske uprave RS iz 2005. i ranijih godina, što je 95 odsto postojećeg poreskog duga.

“Razlog tome je neozbiljnost ranijih kontrolnih organa, odnosno Finansijske policije i Uprave prihoda. Dug koji smo naslijedili, u posljednje tri godine smanjen je za 100 miliona maraka”, naveo je Banika.

On je istakao da je trenutni iznos potraživanja Poreske uprave oko 1,17 miliona, a prije tri godine je iznosio 1,27 miliona KM, te da su najveći dužnici iz perioda 2005. godine.

“Dužnici iz ranijih godina su ‘Novoteks’ iz Trebinja, koji duguje 20 miliona KM, zatim ‘Darko produkt’ iz Laktaša, koji je fantomska firma i duguje 14,8 miliona maraka, ‘Premijum’ iz Trna sa 13,2 miliona, ‘Lignošper’ iz Novog Grada sa dugom od 12,7 miliona maraka, te ‘Sava’ iz Bijeljine koja duguje 11,6 miliona”, rekao je Banika i dodao da Poreska uprava RS stalno sarađuje sa nadležnim tužilaštvom na otkrivanju organizovanog ili pojedinačnog kriminala.

Ključne riječi:  

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje, ali sve u granicma pristojnosti, svi bezobrazni i uvredljivi komentari se brišu. Molim da ne dodajete svoje web stranice u sam komentar. Koristite svoje lično ime ili inicijale kako bismo vas bolje upoznali. Vaš prvi komentar biće ručno odobren kako bi spriječili spam, a nakon toga slobodno možete učestvovati. Hvala vam na komentarisanju!

A- A A+